Egy hosszan elhúzódó, jó társaságban elköltött reggeli minden étkezésnél jobb. Kell az néha, hogy ráérjünk, ne rohanjunk, rá tudjuk szánni az időt. Legyen kávé, legyen narancslé, legyenek illatok, pöffeszkedő, csokival töltött croissant-ok, joghurt, gyümölcs és tojás. Legyen minden, ami jól esik, amitől kedvünk támad az asztal mellett ücsörögni és nem a következő programon törni a fejünket. Legyen egy nagy csokor virág is az asztalon. Legyen ez egy nyugodt reggel, amikor van ideje a gyerekeknek játszani evés előtt, hogy ők is szívesen üljenek az asztalhoz – mert egy gyereknek reggel minden érdekes(ebb), izgalmas(abb), mindent újra  fel lehet fedezni, a tegnapi játék  újrakezdődik és új lendületet kap.

Sütőben sült tojás (oeufs en cocotte)

sult tojas 3.jpg

Nálunk az egyetlen, amivel R2r-t ki lehet zökkenteni az önfeledt reggeli (hétvégi) játszásból, az a tojás. A legjobb, a kolbászos, hagymás rántotta, de ha tojás kerül az asztalra akármilyen formában, biztos, hogy ő is megjelenik, önszánából, könyörgés vagy hatalmi szó nélkül. És akkor olyan lesz a reggel, amilyennek én is szeretném. Anyák napjára ezt kívánom mindenkinek, anyukának, nagymamának, leendő anyukának. Üljetek sokan az asztal köré, kellemes reggelizést!

A sütőben sült tojás az én egyik személyes kedvencem. Különösen tavasszal szeretem, mert ilyenkor olyan zöldségek teremnek, melyek csodálatos kísérői a tojásnak. Spárga, mángold, spenót, újhagyma… Az oeufs en cocotte kis egyszemélyes hőálló tálkákban is sülhet, illetve általában így szokás készeteni, de akkor sincs baj, ha nagyobb edénybe tesszük és elosztjuk. Így is jut mindenkinek és a forró edénykék nem égetik meg a gyerekek kezét.

Recept (4 főre)

1 ek vaj
2 ek olíva olaj
30 dkg mángold
4 gerezd fokhagyma
10 dkg jól olvadó, zsíros sajt reszelve
3 ek tejföl 2 ek tejszínnel elkeverve
4 tojás

frissen őrölt bors
1/2 tk frissen reszelt szerecsendió

180 fokra előmelegítem a sütőt.
A mángoldot megtiszítom, alaposan megmosom. A szárak fás végeit levágom és a szárakat finomra aprítom. A leveleket durvára vágom.
A vajat és az olajat egy serpenyőben felhevítem. Rádobom a finomra vágott fokhagymát, 1/2 percig fonnyasztom, amíg illatozni kazd, majd rádobom a lecsepgtetett mángoldot is . szárakat, leveleket egyaránt. 5-7 percig párolom, amíg összesik. Lehúzom a tűzről és szűrőbe teszem, hogy kissé kihűljön.
Hőálló tál (vagy több tálka) aljára kanalazom a tejszínnel elkevert tejfölt. Ráhalmozom a reszelt sajtot és a kinyomkodott mángoldot. Sózom, borsozom és megszórom frissen őrölt szerecsendióval. Ráütöm a tojásokat és megszórom sóval és borssal.
A tálat közepes tepsibe teszem és annyi forró vizet öntök a tepsibe, amennyi a tál feléig felér. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm – amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgák még folyósak maradnak. Azonnal tálalom.

sult tojas 2.jpg

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen