Linzer? Omlós tészta? Mind finom, de egyik sem shortbread. A shortbread a skótok hozzájárulása a világ legismertebb és legkedveltebb édességeihez. Hagyományosan 1 rész cukor, 2 rész vaj és 3 rész liszt keverékéből készül. Mindenből nagyon fontos a jó minőségű alapanyag használata, különösen a vaj és liszt kap kulcsszerepet ebben a süteményben. A neve sokakat megtéveszthet, semmi köze a kenyérhez. A short szó pedig, egy régi, már kevéssé használt jelentés szerint, a sütemény omlósságára utal.

Shortbread


A Walkers márkanév alatt forgalmazott shortbread a készen kapható kekszek közül a legelterjettebb, ez a cég egyben Skócia legnagyobb élelmiszerexportőre. Ha otthon készítjük, amit bátran kipróbálhatunk, nem bonyolult feladat, néhány dologra érdemes odafigyelni:

  • használjunk jó minőségű vajat, ettől lesz igazán omlós a sütemény és ettől kapja jellegzetes ízét is
  • a kukoricaliszt sokat ad a texturájához, érdemes használni
  • amennyire csak lehet hidegen nyújtsuk, formázzuk, mert ettől lesz igazán omlós


Martin Wishart receptje (12-15 db kekszhez):

25 dkg vaj
8 dkg vaníliás cukor
4 dkg porcukor
25 dkg sima liszt
12 dkg kukoricaliszt
csipet só

A vajat és a cukrot ropotgépben simára keverem. Hozzászitálom a liszteket és a sót, összedolgozom. A tésztából gyors mozdulatokkal golyót formázok, kilapítom, foliába tekerem és fél órára behűtöm. Lisztezett deszkán 1 cm vasragra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, vagy késsel téglalap alakó formákat vágok belőle. Vajazott sütőlapra teszem, 10-15 percig pihentetem, majd 170 fokra előmelegített sütőbe teszem. 15-20 perc alatt halvány aranyszínűre sütöm.

5/5 (2)

Kérjük, értékeljen

11 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedve Niki, ne haragudj, de a shortening hasznélata a shortbreadben szentségtörés. Lehet, hogy roppan tőle a keksz, de a vaj íze pótolhatatlan! (különben meg a shortening kémiailag megváltoztatott növényi eredetű zsiradék, ami a vajhoz képest smafu)

  2. Én azt olvastam, és már tapasztaltam is, hogy akkor igazi a shortbread, ha vaj helyett shorteninggel készítjük. Ez a zsíradék ugyanis 100%-os, szemben a vaj 80% zsírtartalmával. Az angol, amerikai pie-ok és egészen más élményt nyújtanak, ha ezzel az alapanyaggal készülnek. Üdv.: Niki