Ha most nagyon szigorú szeretnék lenni önmagammal szemben, be kellene vallanom, hogy elrontottam a körtesajtot. Nem száradt ki. De miért sanyargassam magam, nem vagyok én a saját ellenségem! Arról nem is beszélve, hogy körtesajtot biztosan fogok tudni csinálni máskor is, most viszont gazdagabb lettem egy isteni köretlekvár recepttel, amit magamtól lehet, hogy soha nem próbáltam volna készíteni. Egyszerűen nem jutott volna eszembe, mostanában biztosan nem.

Körtelekvár friss dióval


Tegnapig még kitartottam, nem kóstoltam bele, szuggeráltam, hogy száradjon ki. Szárítottam sütőben, pihentettem a radiátor tetején, a száradás semmi jelét nem adta több mint egy hétig. Tegnap estére elfogyott a türelmem, megkóstoltam, ma pedig kineveztem lekvárnak. Annak pedig szuperjó! Lassan indulnom kell a következő adag körtét beszerezni, mert ez igencsak a végét járja, látom már a tálka alját… Meg ugye kel majd alapanyag a körtesajthoz is.

Recept

1 kg megtisztított gyümölcshús (10 nagyobb körte)
40 dkg barnacukor
1/2 citrom héja
1/2 citrom leve
1/2 vaníliarúd
2 nagy marék dió

A körtéket meghámozom, magházukat kivágom. Közepes lábosban nagyon kevés vízben teljesen puhára párolom. Összeturmixolom. A citrom héját zöldséghámozóval vékony csíkban levágom, a gyümölcshöz adom a citromlével és a hosszában felvégott vaníliarúddal együtt. Hozzákeverem a cukrot és alacsony lángon, gyakran megkeverve egészen sűrűre főzöm. Ha kész, a citromhéjat kiveszem, eldobom. Hozzákeverem a diót, hagyom kihűlni és hűtőben tárolom, amíg el nem fogy. (Elvileg ugyanígy készül a körtesajt is… csak nem a hűtőbe megy, hanem száradni.) Kb. 2 hétig eláll, de addig nem fog kitartani. Ha nagyobb mennyiséget készítenék nem tennék bele diót, nehogy megkeseredjen, és üvegekbe töltve kidunsztolnám.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkElcsábít a libamáj
Következő cikkSzőlőlevél fűszeres fügével töltve
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ennek az adagnak már mindegy 🙂
    eddig a birsakmasajt mindig sikerült, nem tudom most mi lehet a bibi,szerintem a körtének sokkal alacsonyabb a pektintartalma + talán a barnacukor???
    hamarosan újra próbálkozom, majd beszámolok.
    sütőben 50-60 fokon 2-3 órát szoktam neki adni, az már arra elég, h utána pár nap alatt kiszáradjon – a birsalma.

  2. Amikor életemben először készítettem birsalmasajtot, én is elkönyveltem, hogy ebből lekvár lesz – de végül csak kiszáradt. Egyébként nem kell pánikolni, a pektin főzés után újból megköt – vagyis a lekvárt megint felteheted a tűzre és addig főzheted, amíg elég sűrű nem lesz. Persze lehet, hogy a forró gyümölcspép főzés közben szépen "összeköpködi" a konyhát 😉 Sütőben egyébként meddig próbáltad szárítani és hogyan? Mert vékonyra kikenve pl. sütőben is működik a szárítás (ld. gyümölcsbőr) – vastagabbra kikenve csak több idő kell neki.