Húshagyó kedd: Baba ganoush

Már-már időszerű is lehetne, de nem baba recepttel jelentkezem, hanem az idénynek megfelelően padlizsánnal. A baba ganoush arab padlizsánkrém, főként Szíriában és Libanonban illetik ezzel a névvel. Az előételsorban (mezze) az egyik kedvencem füstös, mogyorós, telt íze miatt. Sokan összetévesztik a humusszal, pedig ebben a csicseriborsó helyett sült padlizsán van, a közös összetevő a tahini (szezámpaszta), ez adhat okot a tévedésre. A baba ganoush állaga sokkal darabosabb, mint a humuszé, általában egymás mellett kapnak helyet az asztalon.

Baba ganoush – arab padlizsánkrém

baba ganosh.jpg

Itthon talán kevésbé ismert a szezámpasztás baba ganoush, pedig a padlizsánkrémnek nagy rajongótábora van. Ez a változat megtöri a monotóniát, vagy éppen átveszi a majonézes verzió helyét – én azt pl. már nagyon rég nem készítem, de talán épp ezért megérne egy külön posztot az is, hogy mennyi féle variációban szeretjük a padlizsánt krémesítve (jegyzet fejben). Előételnek, vendégváró kencének, de az igazat megvallva uborkával, paprikával, sárgarépával és egy kis arab lepénnyel vacsorának is igencsak megállja a helyét. Például húshagyó kedden.

Mint minden padlizsánkrémnek, ennek is a füstös íz adja a lelkét. Viszont ehhez egyáltalán nem feltétlenül szükséges grillel rendelkeznünk. Az arab asszonyok nemes egyszerűséggel a nyílt gázláng fölé tartva perzselik meg a padlizsán héját, majd ezt követően sütik krémesre a sütőben a padlizsánt. Tökéletesen füstös lesz, grillezés nélkül, bárki nyugodtan kipróbálhatja otthon.

Recept

4 közepes padlizsán
10 dkg tahini (szezámpaszta)
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk só
3 ek frissen facsart citromlé
opcionális: 1 ek lecsepegtetett vagy görög joghurt

díszítésnek: 1 ek olívaolaj, kevés cayenne bors

A sütőt 200 fokra előmelegítem.

A padlizsánokat minden oldalukon a tűzhelyen, nyílt gázláng fölött megperzselem, amíg a héjuk egészen elfeketedik. (Érdemes hosszú nyelű csipesszel fogni és óvatosan bánni vele a balesetek elkerülése végett.) Alufóliával bélelt sütőlapra teszem őket és a forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. Ha nyomásra puha, kész. A sütőből kivéve hagyom a padlizsánokat kissé kihűlni, hogy meg lehessen őket fogni, majd fakéssel kikaparom a magokat és a gyümölcs húsát. A magokat kidobom, a padlizsánt szűrőbe teszem és lecsepegtetem.

Kőmozsárban a sóval pépessé töröm a megtisztított fokhagymagerezdeket. Egy közepes tálban összekeverem a lecsepegtetett padlizsánt a fokhagymapéppel és a tahinivel. citromlével ízesítem és ha krémesebb állagot szeretnék, egy ek joghurtot is hozzákeverek. Fogyasztásig hűtőbe teszem, a legjobb, ha egy egész napot pihen. Tálaláskor olívaolajjal, cayenne borssal, esetleg nagyon finomra vágott petrezselyemmel díszítem. Pitával vagy arab kenyérrel kínálom.

baba ganoush 3.jpg

Tahini házilag: katt ide.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -