Azon ritka pillanatok egyike következik, amikor nem valami masszív vagy esetleg kevésbé édes süteményről, édességről, könnyű salátáról vagy vega fogásról, hanem egy szelet húsról fogok áradozni. Jó pár hete a bárányhús bűvöletében él kis családom, ami persze annak köszönhető, hogy hasonlóan a tavaly bekövetkezett kacsa-kattanásomhoz, most teljesen beleszerelmesedtem a bárányhúsba. Az első igazi randink 4 éve a Le Cordon Bleu-ben volt, amikor az egyik tanfolyamon mentás bárányragút készítettünk. Ez azóta is nagy kedvenc, de ritkán készítettem, mert nem nagyon találtam hozzá beszerzési forrást. Most már tudom, hogy a sztárhentes”hentesutánzat Józsi” a Nagycsarnokban megbízható ezügyben.

 Rozmaringos báránygerinc

Készítettem idén már lapockát, combot és bordát is, a héten debütált a nem pálcikás borda, v agyis gerinc és azt hiszem ennél maradok, amíg tart a szezon. Sokkal több hús van így egy szeleten és szerintem könnyebb is vele bánni – az tény, hogy látványra nem annyira impozáns. A rossz időnek köszönhetően hétfőn elmaradt a grillezés, pedig oda szántam a husikákat. Így utólag, nem is volt baj, mert a húsvéti reggeli, a rengeteg sütemény, majd az ezeket követő pogácshegyek és bableves után már nem fért belénk egy falat se. Így kedden a hússzeletek a serpenyőben landoltak és pár perc sütés után csodálatos állapotban kerültek a tányérra: porhanyós, zsenge, kívül kicsit pirult, belül lédús, rózsaszínű hússzeletek. Nem is kívánkozott mellé semmi. Kísérlet képpen nem szedtem le az összes hájat minden szeletről, kockáztatva azt, hogy kissé faggyú íze lesz a húsnak. Valóban kapott egy kicsit jellehzetesebb ízt, de ez egyáltalán nem zavaró, nagyon kellemes szerintem, még nem az az erős íz, ami miatt sokan meg sem kóstolják a bárány húsát (az majd a birkának lesz). A hússzeleteket csak enyhén fűszereztem, hogy árnyaljam a hús zamatát, de ne nyomják el azt a fűszerek.

Recept (4 személyre)

8 szelet báránygerinc
2 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring

nagyszemű tengeri só
2+2 ek olívaolaj

A fokhagymát és a rozmaringot apróra vágom, bedörzsölöm vele a húst, sózom, borsozom és meglocsolom 2 ek olívaolajjal. Szorosan záródó műanyag tálba teszerm és 3-4 órára a hűtőbe teszem. Sütés előtt 1 órával kiveszem, hogy szobahőmérsékletű legyen – így biztosan pirul a hús, nem ereszt levet. Közepesen forró serpenyőbe 1 ek olívaolajat öntök, ha felhevült ráteszek 4 szelet húst. Közepesen erős lángon 3-4 percig pirítom, megfordítom, lefedem és újabb 3-4 percig sütöm. Ugyanezt teszem a másidik adag hússal is. Fogyasztás előtt 15 percet pihentetem a szeleteket, közben igyekszem őket melegen tartani.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkKardamom fagyi
Következő cikkZöldségleves másképp
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.