Birsalma soufflé

Birsalmaimádatomnak hódolok mostanában, pont jókor, mert szezon van. Tegnap a piacon, amikor 6 kg birsalmát vettem az árus mosolyogva, kissé bizalmaskodóan kérdezte, hogy ugye sajtot készítek belőle. Mondtam, hogy lekvárt és felfújtat. Azt válaszolta, hogy készítsek csak birsalmasajtot, az nagyon finom. Majd hozzátette, hogy nem érti mit akarok azzal mondani, hogy felfújt. Hosszasan elbeszélgettünk, de a végén mégis azzal engedett utamra, hogy továbbra is a sajtot javasolja.

Birsalma soufflé


Szeretem én a birsalmasajtot, de a birsalmát annál sokkal jobban mintsem hogy csak sajtot főzzek belőle. Agyonfűszerezni sem szeretem, mert barnacukorral, kevés vajon párolva isteni ízeket produkál önmagában is. A lekvárba teszek majd fűszert, de ez a felfújt így “csupaszon” is nagyon nagyon jól esett.

Az egyetlen aranyszabály, amit felfújtkészítéskor mindig betartok, akármennyire is időigényes, hogy a formákat nagy odafigyeléssel és többször kenem-cukrozom. Ez biztosítja, hogy a felfújt szépen felemelkedjen és ne tapadjon az edény széléhez. A többit a tojás elintézi. Olvasztott vajjal kikenem a formákat, megszórom cukorral, majd pár percre a hűtőbe teszem, hogy megkössön. Ezután még legalább egyszer, ha türelmes vagyok, kétszer eljátszom ugyanezt, mielőtt a masszát a formákba töltöm. Fontos még, hogy az ujjamat körbehúzom az edény szélén, így nem dülöngél majd a felfújt, hanem egynesen emelkedik ki. Mindezt a fotó nem illusztrálja tökéletesen, sajnos nem voltam elég gyors.

Hozzávalók (6 felfújthoz)

1kg birsalma
4 ek barnacukor
1 vaníliarúd
1 ek vaj

1,5 dl tej
1 dl tejszín
4 dkg cukor
3 tojás sárgája
3 ek liszt
2 ek kukoricakeményítő

2 ek porcukor
2 tojás fehérje

A birsalmákat meghámozom, magházukat óvatosan kivágom. Nagyobb kockákra vágom, egy közepes lábosba teszem a vajjal és alacsony lángon párolom. Amikor félpuha, hozzáadom a barnacukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a vaníliarudat, és fedő alatt teljesen puhára főzöm. Kiszedem a vaníliarudat, a birsalmát hagyom egy kicsit kihűlni, majd leturmixolom.
A cukrászkrémhez a tejet a tejszínnel egy közepes lábosban felmelegítem. A tojássárgáját cukorral fehéredésig felverem keverőgépben. A lisztet elkeverem a kukoricakeményítővel és fokozatosan a cukros tojáshoz keverem. A meleg tej egyharmadát lassan a keverőtálba öntöm a tojásos masszához, elkeverem, majd az egészet átöntöm a maradék meleg tejhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve egészen sűrűre főzöm. Ha elkészült, elkeverem a birsalmamasszával.
2 tojás fehérjét keverőgépben felverek. Amikor lágy habbá verődött, hozáadom a porcukrot és fényesre verem. Lazán a birsalmamasszához keverem, és elosztom a kikent-kicukrozott souffléformákban. A formákat teljesen megtöltöm.

A sütőből kivéve azonnal tálalom, a felfújt gyorsan összeesik. Vigyázni kell azonban, mert nagyon nagyon forró!

Karamellöntettel párosítva egészen elképsztően finom.
A karamellhez 15 dkg cukrot 0,7 dl vízzel kis lábosban, alacsony lángon aranyszínű karamellé főzök. A tűzről lehúzva hozzákeverek 4 dl tejszínt – bugyborékolni fog. Visszateszem a tűzre, addig melegítem, amíg a cukor újra felolvad. Akkor a legfinomabb, ha házi vaníliáscukorból készítem és egy csipet sót is adok hozzá. Hagyom lehűlni és hűtőbe teszem 1 órára tálalás előtt.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -