Birsalmás libacomb

Márton napi libasült birsalmával, citrusokkal és édes fehér borral. A hosszú sütés során az édes és savanykás ízek összeolvadanak, a hús pedig leomlik a csontról. Kell ennél több?

Hozzávalók:

6 libacomb

1 hagyma

1 fej fokhagyma

1 db kezeletlen narancs frissen reszelt héja és kifacsart leve

1 kezeletlen citrom frissen reszelt héja

1 db frissen reszelt gyömbér (kb. 5 cm)

3 ek méz

1 dl édes tokaji bor (pl. Szamorodni)

2 db birsalma

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A libacombokat megmossuk, szárazra töröljük, bőrüket beirdaljuk. Minden oldalán sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy serpenyőt felhevítünk, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a libacombokat és közepes lángon 5-6 percig sütjük, amíg pirulni kezdenek. Megfordítjuk őket, újabb 5 percig pirítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Összekeverjük a citrusok héját a gyömbérrel és a mézzel, majd a keverék felét a libacombok bőrös oldalára kenjük. A hagymát felszeleteljük, az egész fej fokhagymát kettévágjuk. A combokat bőrös oldalukkal felfelé egy akkora tepsibe tesszük, amiben kényelmesen elférnek, mellé tesszük a hagymát és a fokhagymát, és 20 percre a sütőbe tesszük.

A bort összekeverjük a narancs kifacsart levével. Kivesszük a sütőből a libát, meglocsoljuk a borral és a narancslével, letakarjuk alufóliával és visszatesszük a sütőbe. 1,5-2 órán át sütjük, amíg teljesen megpuhulnak a combok.

Amikor a hús teljesen puha (miután megszúrtuk), levesszük a fóliát, rákenjük a maradék mézes keveréket és a combok közé teszem a negyedelt birsalmákat. Visszatesszük a tepsit a sütőbe és további 20-25 percig pirítjuk.

5/5 (10)

Kérjük, értékeljen