Vajon mi vitt rá minket, hogy a minőségi bor-és gasztrokultúra látványos fejlődése közepette dobozos borokat kóstoljunk? Sok praktikus kérdést vet fel egy kerti sütögetés vagy egy piknik a borok terén is. Fontos a minőség, de a mennyiségi szempontok is: egy tízfős társaságot ellátni palackos borokkal már komoly logisztikai kihívás, akár Kisorosziba megyünk, akár a Budakeszi erdőbe, vagy csak a szomszéd kertjébe. Akár nyáron, akár ősszel, mert ne feledjük, az ilyen összejöveteleken évszaktól függetlenül jó hangulatot teremthetünk, csak jó társaság és jó borok kellenek hozzá.

A bag in box kiszerelés lényege, hogy kapásból 3 liter bort kapunk átlagosan egy liter bor áráért. Nyilvánvalóan nem a csúcsboraikat teszik dobozba az egyes pincészetek, de nem árt tudni, hogy a neves, nagy pincészetek többségének megtalálhatók a bag in box kiszerelésű borai is a kiskereskedelemben, hipermarketekben.

Jellemzően házasítások ezek és nem fajtaborok, de akadnak kivételek. Ezeknek a boroknak is megvan a funkciójuk: többségében könnyűek, jó ivásúak, alacsony alkoholtartalmúak, egyszerűbb fröccsbor alapanyagok, és praktikus a kiszerelésünk. Arról nem is beszélve, hogy a közös „dobozból borcsapolás” élménye a parti egy bizonyos pontján túl nyilván egyre mulatságosabb lesz.

A dobozok eltérő esztétikával rendelkeznek, egyszerű grafikával és üzenetekkel dolgoznak a címkéken, de találkoztunk izgalmas kivételekkel. A használati utasítást érdemes elolvasni, különös tekintettel a hűtési instrukciókra. A dobozos boroknál jellemzően a karton tetejét tépjük fel, a dobozban található zacskó (úgynevezett aromazáró zsák, ami védi a bor frissességét) tetejére tegyünk két marék jeget és zárjuk vissza, ez hidegen tartja, ha előhűtöttük. Kibontás után a vákuumtechnológia miatt további 30 napig garantálják a minőséget és eltarthatóságot, ezt azért érdemes fenntartásokkal kezelni. Azt tapasztaltuk, hogy a bag in box borokat érdemes akár a mélyhűtőbe betenni pár órára indulás előtt, hogy tényleg jól lehűljenek.

Fontos leszögezni, hogy a tesztborokat véletlenszerűen válogattuk, kizárólag csak a kíváncsiság vezérelt minket: mit tudnak ezek a borok? Mire jók? Van-e alapja az előítéleteknek velük kapcsolatban, hol a helyük ezeknek a boroknak a magyar borpiacon? A borokat először tisztán, azt követően pedig fröccsborként is megkóstoltuk.

Let’s taste!

Hilltop-Neszmély Chardonnay-Irsai 2016 (dunántúli száraz fehérbor)

10-12 fokon ajánlott, könnyed, társasági bor, amelyben a chardonnay adja a zamatot és frissességet, az irsai pedig a virágos, parfümös illatokat. Illatában fehér virágok, bodza, déligyümölcsök (mangó banán), ízében friss, citrusos aromák (grapefruit, lime, zöldfűszerek), enyhe utókesernyét érzünk tisztán kóstolva. Fröccsként (a szóda-bor aránytól függően) ez az a bor, amiből folyamatosan utántöltesz és mégsem veszed észre. Kellemes, üde frissítő, az utókesernye fröccsként eltűnik. Citrusos, lime dresszinges salátákhoz, könnyű ételekhez ajánlott.

Hilltop rozé 2016

Tiszta merlot, a dobozon a leírás csodálatos dunai panorámával kecsegtet, a rozé kedvelőknek –nagy mennyiségű fogyasztás esetén- stabil kedvence lehet. Narancs hagymahéj szín. Illatában és ízében is málnacukor, gyümölcsös donaldrágó, aperol. A maradék cukor nekünk picit sok, de kellő szódamennyiséggel kiegyenlíthető. Nyári, jó értelemben csajos bor.

Kiss Attila Muskotály 2016 (félszáraz, felső-magyarországi =tájbor, Gyöngyöstarján)

Az illata erőteljes, buja, túlzó parfümösség jellemzi, kissé fülledt déligyümölcsös jegyek, nem árt levegőztetni a pohárban. Ízben citrusok, fehérhúsú barack, krémes-édesség, megjelenik egy enyhe fanyar utóíz. Muskotály rajongóknak ajánlott, sok szódával.

Takler Sauvignon-Olaszrizling-Chardonnay-Rajnai rizling cuvée

Illata visszafogott, fehér virágok és citrusok játéka, csak visszafogottan jelenik meg a sauvignon blanc vágott füves, zöldes karaktere. Ízében is ugyanazt hozza, harmonikus, jó ivású bor, az olaszországi trattoriák asztali fehérborára emlékeztet, szóda nélkül is megállja a helyét. Itt nem a fajta karakter, hanem a jó arányú házasítás és a funkció, a könnyedség a lényeg, ezt maradéktalanul teljesíti.

Ludányi Balázs mátrai fehérbor 2016:

Illata elsőre nem tiszta, pár percig levegőztetve jobb, igazi sportföccs bor, citrusos, fanyar, enyhe sósság az utóízben. Sós ropogós keszeghez és kovászos uborkához ajánljuk. 

Nagy és Nagy balatoni fehér (Olaszrizling, 2016)

Már az illata is balatoni strand emlékeket idéz, megérkeztünk. Kimondottan könnyű a 11%-os alkoholtartalommal, jó ivású, fehér húsokhoz, salátákhoz és balatoni halakhoz ajánljuk, kiváló fröccsbor, nem illatos.  Eötvös Károly idézet utaztat minket a dobozon, nem kell sokat várni vele, nem bánt. Ez a legkönnyebb bor eddig, szépsége az egyszerűségében rejlik.

 

Megyer Tokaj zempléni chardonnay száraz

Már a kivitelezés is megkapó: nem bag in box, hanem bag in tube! Ugyanis a háromliteres kiszerelés egy borhenger, avagy borhurka. Elegáns, színes dobozban talált otthonra a 100% chardonnay, leugrik a polcról. Megkóstolva jól iható, száraz bor, enyhe sósság és fehérhúsú csonthéjasok, savakban nincs hiány, beltartalmi értéke a bag in box műfajhoz képest magas, itt az alkoholtartalom már 13, 5%, de természetesen reduktív, acéltartályban érett bor, nem látott hordót. Szépen tapad a pohár falára, gyanítunk némi maradék cukrot is. Csirkés ételekhez, tenger gyümölcseihez, halakhoz ajánljuk, leginkább tisztán, csak akkor öntsünk bele szódát, ha nagyon muszáj, vagy kényszerítenek… Garantált a népszerűség, ha ezzel érkezünk egy kirándulásra vagy piknikre, kiváló fotótéma a doboz is, de hiányosság, hogy nincs hűtési instrukció. Érdemes mélyhűtőbe tenni fogyasztás előtt pár órával! Ha csupán a zacskó tetejére teszünk jeget, nem hűl le a bor, és a hurkaforma miatt nem is fér a zacskó tetejére a jég. (Apróság, de nekünk megakadt rajta a szemünk: a „borzacskó” ezüstszínű, nem látszik át, gusztusosabb, mint bag in box társainál, ahol átlátszó műanyagban várakozik az ital…)

MEGYER TOKAJI HÁRSLEVELŰ BAG IN TUBE 2015 (SZÁRAZ)

Friss és harmonikus bor mézes virágillattal. Ajánljuk roston sült vadételekhez, grill malacsültekhez. Az alkohol 13%, szívesen fogadta a szódát, kedvenc arányunk a 2 dl bor/3 dl szóda lett ennél a hárslevelűnél.

MEGYER TOKAJI SÁRGAMUSKOTÁLY BAG IN TUBE 2015 (SZÁRAZ)

Sárgahúsú csonthéjas gyümölcsök, kajszi, virágillat, ezek az aromák ízben és illatban is egyaránt jelen vannak, egyensúlyos, friss savakkal. Azonnal megéheztünk a bort kóstolva, grillezett sajtokhoz, salátákhoz, tenger gyümölcseihez ajánljuk. Alkohol 12%, fröccsnek és szárazon is szerethető.

 

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVIDEÓ: Szendvicskenyér
Következő cikk5 ok, hogy mindig reggelizz!
Demők Nóra borszakíró (WSET advanced), kommunikációs szakember. 2012 óta a BORIGO bormagazin munkatársa, ír, tesztel, rendezvényt szervez, emellett a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum népszerű borklubjának, az Art&Wine Lover's Clubnak szervezője.