Brutális clafoutis

Tessék kérem így lehet egy könnyű nyári desszertből brutálisat varázsolni két mozdulattal. Az egyik mozdulat: kakóport szórunk a laza tésztába. A másik mozdulat: apróra tört csokidarabokkal szórjuk meg a sütőből épp csak kivett forró süteményt.

Cseresznyés-ribizlis clafoutis csokoládéval

A forró süteményre csokoládészórás kedvelt konyhai művelet nálam, de azt gondolom, hogy egy csokládéimádónál ez egyáltalán nem meglepő. Kontrollálhatatlanul elegáns lesz így bármilyen sütemény, és az olvadt csoki nem csak széppé, hanem bűnösen gazdaggá is teszi a desszertet. Annak, aki bírja. Jelen esetben a porcukor helyett alkalmaztam.

A clafoutis egyébként egy szimpla, könnyű édesség, az egyszerű, vidéki francia konyha remeke. Valahol a sült sodó és a sütemény között áll, állagában egy sűrű palacsintatésztára emlékeztet szerintem leginkább. Meggyel vagy cseresznyével szokás készíteni – vagyis a clafoutis szezon közepén járunk. Limousinban, a clafoutis otthonában sok feketecseresznye terem, így az igazán autentikus desszert feketecseresznyével készül, de mehet bele szinte bármilyen piros bogyós gyümölcs, sőt szilva vagy kopaszbarack is. Eredetileg a cseresznye magját bennehagyják a gyümölcsben, mert ettől intenzívebb lesz az íze. Mivel én a meggyes kevertben is mindig megtalálom az egy szem véletlenül bennemaradt magot és ettől frászt kapok, a cseresznyét mindig kimagozom, még akkor is, ha ez utálatos tevékenység és meghosszabítja az amúgy meglepően rövid elkészítési időt.

Recept

1/2 kg magozott, megtisztított gyümölcs (csersznye és ribizli vegyesen)
1 ek világosbarna  nádcukor

2, 5 dl tej
10 dkg sötétbarna nádcukor 
3 tojás
1 ek olvasztott vaj
4 dkg liszt
3 ek kakaó
csipet só

8 dkg 65%-os csokoládé apró darabokra törve

A gyümölcsöt megszórom 1 ek cukorral, lefedem és 1/2 órát pihentetem, hogy a gyümölcs levet eresszen. Fél óra elteltével kivajazott piteforméba öntöm, a gyümölcs levével együtt.
A tejet, tojást, cukrot, vajat, lisztet, kakaót, sót ropotgépben egyenletesre keverem és a kivajazott formába, a gyümölcsre öntöm. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 30 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha kissé felfújódik és tapintásra ruganyos. A sütőből kivéve azonnal megszórom csokoládédarabokkal. Langyosan fogyasztjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -