Meghagyom a szakmai vitát az olaszosoknak arról, hogy ez a keksz, amit leginkább arról ismerünk, hogy kőkemény és sokáig kell teába vagy édes borba mártogatni ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen, most igazából mi is: biscotti (ez minden kekszre igaz gondolom), cantucci (ami a Toszkán biscotti) vagy cantuccini (ami a kicsinyítő képzős cantucci). Szerintem különben teljesen élvezhető mártogatás nélkül is, de azt be kell valljam, hogy amikor ma R2r kezébe adtam furcsán nézett rám. Megpróbált beleharapni (kicsit vastagra vágtam a szeleteket), megkérdezte, hogy mi ez és nagyon bizalmatlanul nézett rám. Kis darabokra törtem neki és azt mondtam keksz. Innentől minden rendben volt. Amikor azt is elárultam, hogy pisztáciás gyorsabban kezdte tömni a darabkákat.
Cantucci
Két félét sütöttem és egyik sem a klasszikus. Ennek egészen prózai oka van: hántolatlan pisztáciám és mogyoróm volt itthon, mandula nem. Pedig azért akadt be már jó néhány hete, hogy cantuccit fogok sütni, mert egy annyira, de annyira mandulás ízű keksz került a kezembe, hogy nem bírtam szabadulni a vágytól, hogy még egyek belőle. Most, hogy kijött a sütőből és szinte azonnal el is fogyott a mogyorós és a pisztáciás változat tudom, hogy ez a keksz rendkívül alkalmas arra, hogy átvegye a belekevert pirított mag ízét. Nincs szükség mandulakivonatra, hogy rásegítsünk az ízre, magától is megtörténik a varázslat. Mindenki ezt mondja, én is megteszem: a cantucci nagyon eteti magát. Ez abból a szempontból nem is gond, hogy gyorsan el is készül, azt az előnyét viszont nehéz kihasználni, hogy elvileg jól eltartható.
Recept (ez alapján)

10 dkg pirított olajos mag (mandula, pisztácia, mogyoró, fenyőmag, stb.)
10 dkg vaj
15 dkg cukor
2 tojás
30 dkg liszt
1 1/2 tk sütőpor
1 csipet só

A mogyorót és a pisztáciát külön-külön száraz serpenyőben megpirítom, majd durvára aprítom. A sütőt 170 fokra előmelegítem.
A vajat a cukorral ropotgépben habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat és egyenletesre verem. Alacsonyra veszem a robotgép fokozatát és kanalanként a masszához adagolom a sütőporral és sóval elkevert lisztet.
A tésztát két részre osztom, hozzákeverem az egyikhez a mogyorót, a másikhoz a pisztáciát. Mindkét tésztából rudat formázok (a formázáshoz belisztezem a kezem és a tésztát is, mert kicsit ragacsos) és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem őket egymástól és a tepsi szélétől is legalább 3-3 cm távolságra. Előmelegített sütőbe teszem és 20 percig sütöm – amíg kellemes aranybarna színt kap (meg fog repedezni). Kiveszem a süteményt, de nem kapcsolom ki a sütőt. Pár percig hagyom a sütit pihenni majd éles késsel rézsútosan 1,5-2 cm vastag szeletekre vágom. A szeleteket visszateszem a sütőlapra és újra visszadugom a sütőbe. 5-7 percig sütöm, majd megfordítom őket és újabb 5-7 percet kapnak. Kiszedem a kekszeket a sütőből, rácson hagyom őket teljesen kihűlni és jól záródó dobozba teszem őket.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkGyertek játszani!
Következő cikkSzuflé – új magazin
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

3 HOZZÁSZÓLÁS