Cékla terrine málnaecet redukcióval
Vogel DianaTerrine - a francia szó eredetileg egy magas falú, ovális vagy kerek edényt jelent. Ezen túl jelenti a benne készült ételt is, aminek rengeteg változata ismert, de mindegyik vízfürdő fölött készül, majd legalább egy éjszakán vagy napon át hűtőben pihen. A terrine alapja lehet hús, máj, de tulajdonképpen bármilyen zöldségféle is. Ez utóbbira a legjobb példa ez szemet gyönyörködtető változat, ami tökéletes előétel vagy uzsonna étel is lehet.
Hozzávalók:
8-10 közepes szem cékla (ha éppen terem lehet sárga, csíkos, lila is vegyesen)
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 citrom leve
30 dkg puha kecskesajt
görög joghurt amennyit a kecskesajt felvesz (1-1,5 dl)
4-5 evőkanál lágy ízű olívaolaj
tálaláshoz: sópehely, őrölt bors, kaporszálak, olívaolaj, málnaecet redukció
A málnaecet redukcióhoz:
2 dl málnaecet,
2 evőkanál nádcukor
vagy
2 dl málnaszörp
2 evőkanál 10%-os ételecet
Elkészítés:
A céklát gumikesztyűben hámozzuk meg, vékonyan szeleteljük fel és annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára a köménnyel és szegfűszeggel együtt, kb. 15 perc alatt.
Amikor megpuhult, adjuk hozzá a citromlevet, szűrjük le és papírtörlőn teljesen itassuk fel róla a nedvességet. Ha több színben vásároltunk belőle, a világosabbakat főzzük külön.
Közben a kecskesajtot a joghurttal keverjük habosra. A terrine-t rétegesen és szorosan töltsük meg a főtt céklaszeletekkel és a kecskesajtkrémmel. A rétegek között locsoljuk meg olívaolajjal. A rétegezést zárjuk céklasorral, majd folpack-kal takarjuk be és tegyünk rá egy nehezebb tárgyat és hagyjuk egy éjszakát vagy napot a hűtőben érni.
Tálalás előtt borítsuk ki a terrine-ből. Szórjuk meg sópehellyel, frissen őrölt borssal, díszítsük kaporszálakkal, olívaolajjal és locsoljuk meg a málnaecet redukcióval. Pirítóst kínáljunk mellé.
A málnaecet redukció elkészítése:
Kis méretű lábasban forraljuk össze a hozzávalókat. Folyamatos keverés mellett redukáljuk vissza a folyadékot mézsűrűségűre, kb 2-3 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, ezalatt állaga tovább sűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, melegítsük újra és adjunk hozzá kevés vizet.