Citromos túrós cheesecake pisztáciás morzsával

Attól függően, hogy hol vagyok, ezt a süteményt túrós cheesecake-nek vagy krémsajtos túrótortának fogom nevezni. Itthon a cheescake a menő, külföldön a majdnem cheesecake-re kapják fel a fejüket az emberek. Mondom mindezt úgy, mintha állandóan süteményekkel utazgatnék össze-vissza a világban. Mindegy is. Valójában ezzel a sütivel utaztam egy keveset, ezt készítettem ugyanis a Coke Club vacsora végére.

Citromos cheesecake pisztáciás morzsával

 
Nem tudom megunni a cheesecake-et. Kimondom, igenis kimondom, hogy a kedvenc süteményem. Ez a mostani sokban különbözik a klasszikustól, részben a túró miatt, részben pedig a vastag tésztája okán. Pisztáciával egyszerűen nem voltam képes elaprózni a dolgot: azt szerettem volna, hogy legalább annyira érvényesüljön a pisztácia, mint a krémsajt. A sajtkrémes-túrós masszába a megszokottnál több citromot tettem; citromhéjat és citromlét egyaránt, mert a citrom és a pisztácia igen jól megy együtt.

Recept

10 dkg vaj
10 dkg barna cukor
10 dkg liszt
10 dkg natúr pisztácia darálva
2 ek kandírozott citromhéj

25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
25 dkg túró finomlyukú szűrőn átpasszírozva
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom frissen facsart leve
0,7 dl joghurt
10 dkg cukor
1,5 ek liszt
3 tojás

Egy 20 x 30 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral úgy, hogy a papír kilógjon a tepsiből – ezzel fogom majd kiemelni a süteményt, ha elkészült. A papírt kivajazom.
A tésztához a vajat a cukorral robotgépben krémesre keverem. Alacsony fordulatszámon hozzákeverem a darált pisztáciát, a kandírozott citromhéjat, és a lisztet. Ha a tészta összeáll, lisztes kézzel az előkészített tepsi aljára nyomkodom, és 160 fokra előmelegített sütőbe teszem. 20 percig sütöm, amíg egy kevés színt kap. Kiveszem, hagyom kihűlni, a sütőt 150 fokra letekerem.

A töltelékhez a túrót átpasszírozom, majd a krémsajttal együtt robotgépben elkeverem a liszttel és a cukorral. Hozzáadom a joghurtot és egyenként a tojásokat. Addig keverem, amíg homogén masszát kapok, a végén hozzáadom a citromlevet és reszelt citromhéjat. A masszát a langyos morzsa tetejére öntöm.
A süteményes tepsit egy nagyobb tepsibe teszem, ezt megtöltöm forró vízzel, és így teszem a sütőbe. 35-40 percig sütöm, amíg a töltelék a széleken megszilárdul, de középen még egészen kicsit laza marad. Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd letakarva legalább 2 órára a hűtőbe teszem. A közepe is meg fog szilárdulni a hűtés alatt, és így nem lesz száraz. A hűtőből kivéve a sütőpapír segítségével kiemelem a süteményt a tepsiből, lehántom  róla a papírt és felszeletelem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -