Aki kakós csigát tud sütni, az tudja, hogy milyen az igazán jó házi leveles tészta, és aki ezt tudja, az bizony olyan croissant-t tud sütni otthon, amitől a pékek is sírva fakadnak. Te is meg tudod sütni, ha nekem sikerült. És sikerült 😉

croissant-blog2
Croissant

Tudom, hogy a kakaós csigámat már eddig is nagyon sokan megsütöttétek és egészen biztos vagyok benne, hogy kb. örökre ez lesz az egyik legnépszerűbb receptem. Viszont azt is tudom, hogy ezt a népszerűséget képes vagyok még tovább fokozni. Ugyanis, van egy szuper hírem: mindenki, aki tud kakaós csigát sütni, házi croissant-t is tud… Olyat, ami jobb az itthon kapható croissant-ok 99,9%-ánál. A titok a leveles tészta és azt már a kakós csigánl megtanultátok. Csak sok jó  minőségű vaj, egy kis hajtogatás és sok idő kell hozzá. Érdemes egyszerre nagyobb menniségű leveles tésztát begyúrni, ugyanis van egy pont, ahol le lehet fagyasztani és onnan bármikor lehet vele tovább dolgozni (ez a három hajtogatás és kelesztés után van, mielőtt formáznánk a tésztát). Jönnek a hűvös napok, kell egy kis boldogságlöket és nekem a foszlós vajas croissant pont ilyen.

Recept 12 db croissant-hoz

60 dkg liszt

3,5 dl tej

30 g élesztő

50 g cukor

10 g só

30 dkg vaj

1 tojás a kenéshez

 

A vajat közepesn keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú tégalalpot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe.

A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyűjtjuk és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. Ezt követően tegyük vissza a tésztát egy órára a hűtőbe. Amikor lehűlt, folytathatjuk a munkát, vagy lefagyaszthatjuk a tésztát (- vagy akár csak a felét. Ezzel megvan a leveles tésztánk, amit bármikor elő lehet kapni a mélyhűtőből.).

A három hajtogatás után két részre osztjuk, aze egyiket visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig  1 cm vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kb 30×20 cm-es téglalapot kapjunk. Ezt három további téglalapra osztjuk és mindhármat átlósan ketté vágjuk, így kapunk 6 háromszöget. A háromszögeket rövid oldaluktól a hegyes vége felé haladva feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy előkészítjük a másik adag tésztából a croissant-okat. Huzatmentes helyen, letakarva 2 órát kelesztjük. Egy tojást egy csipet sóval felverünk és megkenjük vele a megkelt croissant-okat, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket. 5 perc után a hőfokot visszavesszük 175 fokra és további  20 perc alatt, aranybarnára sütjük őket. Egy kevés vaj kifolyhat a tésztából a sütés közben, de ez nem hiba.

croissant-blog3
Croissant
5/5 (1)

Kérjük, értékeljen