Csilis csirkecomb almával és ciderrel

Egyre több helyen kaphatóak izgalmas ciderek, amelyek nemcsak behűtött italként működnek, de olyan egyszerű alapanyagokat is képesek kiegészíteni, mint a csirke, a csilipaprika és az alma hármasa. A lényeg, hogy adalékanyag- és ízesítésmentes, eredeti, fanyar cidert vásároljatok – imádni való partnerek a konyhában.

Hozzávalók 4 személyre:

A csirkéhez:
2 egész csirkecomb, az ízületnél kettévágva
2 db nagy, savanyú alma (mi mucsut használtunk)
2 evőkanál csilipaprika, finomra vágva
1 kis üveg cider, nem cukrozott, lehetőleg minél savanyúbb, természetesebb
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj

A krumplifánkhoz:
½ kg krumpli, meghámozva és felkockázva
1 tojás
½ tasak instant élesztő
kb. 20 dkg liszt

olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A krumplit annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kihűlni.

Egy tűzálló tálat alaposan kivajazunk. A csirkéket az evőkanál olajon magas lángon aranybarnára pirítjuk, aztán a tálba fektetjük. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük, majd csirkedarabok közé pakoljuk.

Megszórjuk csilivel, sózzuk, és felöntjük a ciderrel. 150 fokos sütőben 90 percig sütjük fedő alatt. Félóránként ránézünk. Ha fogy a leve, kis vizet öntünk hozzá, esetleg még cidert.

A kihűlt krumplit összetörjük, elkeverjük a tojással, az élesztővel, sóval és annyi liszttel, hogy nagyon lágy, nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Lefedve meleg helyre tesszük fél órára. Amikor a csirke már kész, kétujjnyi olajat forrósítunk egy magas falú serpenyőben.

Olajos kanállal beleszaggatjuk a krumplis tésztát, és minden belehelyezett fánk után kicsit megrázzuk a serpenyőt, így nem ragad le. Aranybarnára sütjük mindkét oldalukat, és papírtörlőre szedjük a fánkokat.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -