Csirkemájas lecsó
Nagy SanyaEgy alap lecsó recept - ezúttal Sanyáé - és egyből egy isteni csirkemájas változat. A resztelt máj elbújhat emögött a máj mögött. Hidegen vagy melegen, a lábasból tunkolva mennyei.
Hozzávalók az alap lecsóhoz:
1/2 kg kg lecsópaprika
1 kg paradicsom (vegyesen, ha lehet legyen benne ökörszív paradicsom is)
2 közepes fej lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 púpus evőkanál mangalica zsír
só, bors
A csirkemájas lecsóhoz:
20 dkg csirkemáj
1 csokor petrezselyem
2 szál újhagyma
A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot vastagabb szeletekre vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.
A zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát, borsozzuk és közepes lángon puhára főzzük.
A két szál újhagymát fél centis darabokra (zöldestől) vágjuk, majd egy serpenyőben, közepes lángon, 1 ek. zsír hozzáadásával hirtelen megdinszteljük. Utána adjuk hozzá a megtisztított csirkemájat és leheletnyit borsozzuk (de még véletlenül se sózzuk!). Tíz perc alatt megpirítjuk a májat, majd felöntjük a lecsóval és sűrűn kavargatva további 10 percig főzzük.
A végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, de akár szórhatunk bele egy kevés bébispenótot vagy kolbászmorzsát is.
A paradicsom leforrázásáról: leforrázhatjuk a paradicsomot és a héját le is szedhetjük, viszont én most ezt nem tettem meg, egész egyszerűen azért, mert nagyon sokszor így készítettük el otthon (ráadásul nálunk az elrakott lecsóba is mindig így került).