Csoki csokival

Ha harc, hát legyen harc! A 13 fokos június végi időjárással szemben nincs más fegyver, mint a csokoládé, abból is a legsötétebb, legnemesebb fajta. Akinek ettől sem lesz jobb kedve, az menjen haza, bújjon be a takaró alá és nyüszítve várja ki a rossz idő végét!

Csokoládékrémes csokirolád 

Ha már csoki, akkor legyen duplán az, a piskótába 100%-os kakaót, a krémbe 70% kakaótartalmú ultrajó minőségű csokoládét tettem, ezt lehet kevésbé elsznoboskodni, de nem érdemes. Az eredeti receptet a Lindt Ausztrália oldaláról vettem, de a menniységeket megváltoztattam, mert az egy minirolád lenne, nekem meg most nem arra volt szükségem. Az első után még 3 napig minden nap készült egy, annyira jó. Mellé a mangóhab és az eperdarabok a finom lekületűek kedvéért kerültek. Bár, be kell valljam, a három dolog együtt eléggé ott van.

Recept (12 szelethez, egy nagy tepsiben sütve)

20 dkg tojás (kb. 3 nagy)
12 dkg cukor
7 dkg liszt
8 g kakaó
csipet só
4 dkg olvasztott vaj

4 dl tejszín
1 tk vaníliakivonat
30 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé
8 ml hideg víz

A tojásokat kissé felverem és a keverőgép táljába teszem, hozzáadom a cukrot is. A tálat egy lábosra állítom, amiben víz van, úgy hogy ne érjen a tál a vízbe. A tűzhelyen gőz fölött, folyamatosan keverve addig melegítem, amíg a cukor teljesen felolvad és a keverék langyos lesz (nem szabad főzni, mert a tojás megfő és összeugrik). A tálat a robotgépre teszem és magas fordulaton 5 perc alatt fehér habot verek a tojásból és a cukorból. A gépet leállítom, óvatosan a habhoz keverem a sóval elkevert lisztet és a kakaót. Az olasztott vajba 2 evőkanálnyit keverek a kakaós masszából, majd az egészet finoman visszaforgatom a tésztába. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett tepsire kenem, 190 fokra előmelegített sütőbe teszem. 10 perc alatt készre sütöm, akkor jó, ha ruganyos.
Tiszta, porcukorral vékonyan megszórt konyharuhára borítom és azonnal, melegen feltekerem, így hagyom kihűlni. Amíg hűl, elkészítem a krémet: a csokoládét gőz fölött felolvasztom, amikor kész, leveszem a tűzhelyről és hozzákeverem a hideg vizet és a vaníliakivonatot. Épp csak addig keverem, amíg egyenletesen felveszi a vizet, egy mozdulattal több és szétesik a csokoládé. A tejszínből kemény habot verek, 3 evőkanálnyit elkeverek a csokoládélval a habból, majd visszaforgatom az egészet a tejszínhabba. 15 percre a hűtőbe teszem Ezután a krém kb. felét engyenletesen a kigöngyölt sütményre kenem és újra feltekerem. A maradék krémmel bevonom kívülről a roládot, behűtöm. Fogyasztás előtt megszórom csokoládéforgáccsal.

A mangóhabhoz 2 mangót 2 ek nádcukorral és 1 vaníliarúd kikapart magjaival felfőzök. Amikor besűrűsödött, elzárom alatta a lángot és hagyom kihűlni. Hútőbe teszem és a rolád szeletelésekor 2 dl.nyit habszifonba töltök a gyümölcsből. 2 patront tekerek bele és a sütemény mellé szórt eperdarabokra nyomok belőle mindenkinek egy keveset.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -