Csokis-mogyorós sült zabkása
Havas DóraMegunhatatlan reggeli, uzsonna, desszert, a család egyik alap kedvence: a zabkása. Végtelen módon ízesíthető, őszi válogatásunkban megsütve, csokis-mogyorósan képzeljük el.
Hozzávalók 20×30 cm-es tepsihez:
20 dkg zabpehely
10 dkg török mogyoró
50 g nádcukor
½ tk. só
½ tk. őrölt fahéj
1 tk. sütőpor
1 tojás
2 dl almaszósz
1 dl tej vagy almalé
2 ek. olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A zabpelyhet, az összetört török mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a sót és a sütőport egy nagy keverőtálba tesszük. A tojást kissé felverjük, kikeverjük a tejjel (vagy almalével), az almaszósszal és az olvasztott vajjal, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk, és jól összedolgozzuk.
A végén a kis darabokra vágott csokoládét is hozzákeverjük. Egy hőálló tálat kivajazunk, és megtöltjük a masszával. 175 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd légmentesen záró dobozba tesszük, vagy felszeleteljük, és fogyasztjuk.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.