Csokis keksz

Nem vagyok kekszes típus. Hamarabb elcsábulok egy szép kekszdoboz láttán mint a benne rejlő kekszekért. Azt nem mondanám, hogy kifejezetten nem szeretem a kekszeket, de ritkán sütök ilyesmit azt biztos. A hétvégének mégis határozott keksz-tervekkel vágtam neki, de ennek komoly oka volt. A Dining Guide 2010-es Év Étterme gálán a hamarosan megnyitó Baldaszti’s fűszermintákat osztogatott. Nem akármilyeneket, hanem a Thiercelin ház válogatott fűszereit. Kis mennyiségeket, ezért én pofátlanul sok félét összeszedtem – mentségemre legyen mondva, hogy csak az est végén, a maradékból válogattam. A pain d’épices fűszerkeverékről tudtam, hogy nem fogom vele az ezen a néven ismert süteményt megsütni, mert nem igazán rajongok érte. Ellenben már a taxiban arra gondoltam, miközben kinyitogattam, szagolgattam a fűszeres fiolákat, hogy csokoládéval fogom párosítani. Be is jött.

Fűszeres csokoládés keksz

A keksz alapja egy teljesen átlagos cookie recept. A lényeg az elkészítés során annyi, hogy nem szabad túldolgozni a masszát és túlsütni sem a süteményt. Amikor a sütőből kivesszük még úgy tűnik, hogy nem sült meg, de pont így lesz jó: kívül kicsit roppanós, belül lágy, puha. Nem lehet eleget sütni belőle, pillanatok alatt elfogy.
Recept (20-24 darabhoz)
22,5 dkg legalább 60% kakaótartalmú csokoládé
5 dkg vaj 
10 dkg cukor
2 tojás
3 dkg liszt
1 ek keserű  kakaó
1/2 tk sütőpor
1/4 só
1 tk pain d’épices vagy más fűszer
A kockákra tört csokoládét a felkockázott vajjal gőz fölött felolvasztom, majd hagyom langyosra hűlni. A cukrot a tojással robotgépben fehéredésig verem. A lisztet a sóval, sütőporral, kakaóval és a fűszerrel összekeverem.
A csokoládét a tojáshoz keverem, majd összeforgatom a lisztes keverékkel, éppen csak összedolgozom. 20 percre a hűtőbe teszem. Sűtőpapírral bélelt sütőlapra 2 teáskanálnyi masszát púpozok és kicsit lenyomkodom kanállal – a kekszek között kb. 4 cm-t hagyok, mert szét fognak terülni. 180 fokra előmelegített sütőben 10-11 percig sütöm, a kész kekszeket rácson hagyom kihűlni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -