Kicsit ráncos, kicsit göcsörtös, kicsit hepehupás – ne is várjunk tőle teljesen egyenletes felületet. De azért nézzük meg, hogy még a göröngyösségében is legyen valami harmonikus. Ha egy kis zöldes szín vegyül a homokszínű felületbe, akkor biztosan friss.

A zellergumó testes, nagydarab, már ránézésre is van súlya. Nyugodtan vegyük kézbe, és érezzük, hogy van benne anyag. Az ilyen típust el ne engedjük!

Hűtőben a helye, ha nem tudjuk vásárlás után azonnal eldönteni, mit kezdjünk vele. Tisztítás nélkül, zacskóban úgy érdemes tárolni, hogy teszünk mellé száraz törlőpapírt, ami felszívja a felesleges nedvességet. Így akár 3 hétig is kibírja.

Nem lesz könnyű meghámozni, lehet, hogy többször is végig kell menni rajta. Lehet, hogy elég egy zöldséghámozó, de egy élesebb kés is legyen a kezünk ügyében, hogy ki tudjuk vágni belőle a göcsörtöket.

Így készítsük el

A zeller jóval többet tud annál, mintsem hogy levesbe való zöldségként kezeljük. Sokoldalúságát nyers, főtt, rántott, sült, pirított formájában is meg tudja mutatni, ráadásul egész évben, bármelyik évszakban hozzájuthatunk.

Hirtelen sütve

Serpenyőben apróra vágott baconon forgassuk meg a kockára vágott zellert. Isteni köret lehet!

Pürésítve

A zellerkrémleves alap – dobjuk fel izgalmas fűszerezéssel, például gyömbérrel. Ugyanígy a krumplipüré helyett is bedobhatunk néha zellerpürét – egy kis meglepetés elkel a vasárnapi ebédek rutinjában.

Frissen, salátába

Ebben a formájában akkor lesz igazán finom és mutatós, ha mandolint használunk a szeleteléshez, és tényleg egészen vékonyra vágjuk. Gyönyörű salátákat készíthetünk így

Jól átsütve

A „zellersteak” egészen új ízeket hoz elő ebből a zöldségből, ez az a pillanat, amikor rájöhetünk, hogy az egyik legizgalmasabb alapanyaggal van dolgunk. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen fogással vegetáriánus barátainkat is lenyűgözhetjük.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen