Egyre több éttermi menü és hozzá kapcsolódó borajánlat jelenik meg a borkostolok.bor.hu oldalon. Az oldal küldetése, hogy az éttermek ingyen feltölthető speciális ajánlatait műsorújságszerűen jelenítse meg az ínyencek számára. Az étterem feltölti a séf által megálmodott menüt, az ételekhez – ha illik hozzájuk – konkrét bort ajánl, az oldal pedig időpont és hely szerint rendezi az ajánlatokat, így bárki megtalálhatja az érvényes menük között a számára legvonzóbbat, valamint a fogásokhoz illő kitűnő borokat. Szerintem ilyen formában ez elég hasznos, íme egy konkrét példa a tokaji Hotel Keleptôl, Horkay András sommelier értékelésével.

A desszert értékelésénél elhangzik egy fontos mondat, ami nálunk gyakran vitatéma. Ha borral főzök, mindig egy jobb palack bort nyitok ki, amit utána el is fogyasztunk. G általában sajnálja azt az 1-2dl-t, ami az ételbe kerül, pedig nekem szent meggyőződésem, hogy borból is a jót kell az ételbe tenni. Nyilván nem sok puttonyos aszút, de minőségi bort, amit magában is szívesen fogyasztunk.

fejléc_1-2.jpg

Előétel

Előételként zsírjában sült pecsenyekacsa-májat kínálnak lilahagymával, amit a Hímesudvar Pincészet 2009-es kései szüretelésű Zétája bolondít meg.

 Ez a csemege nem kifejezetten gyomorkímélő, ezért jó savszerkezetű bort kíván. Ilyenkor általában száraz borok jutnak eszünkbe, a Hotel Kelep sommelier-je azonban bátor húzással a Tokaji Hímesudvar pincészet édes zétáját választotta a fogás mellé. A zéta a borvidék szőlőfajtája, későn szüretelve egzotikus gyümölcsök sokaságát felvonultató, mézes jegyekkel, üdítő savakkal pompázó édes bort ad, ami kitűnő kiegészítője a kesernyés kacsamájnak.

Leves

A második fogás egy különleges leves: zöldségesszenciát szolgálnak fel olvadó zsendicegombóccal. Ez utóbbi ínyenc fűszerezésű túrógaluskát takar, amelyhez az Erzsébet Pince 2010-es Királydűlő Furmintját ajánlják.

Leveshez bort párosítani igazi kihívás. A galuskában megbúvó fűszeres túróra jól rímel a furmint alapkaraktere, fűszeres, birsalmás jellege, ami ennél a bornál szépen egészül ki a tokaji borvidékre jellemező enyhén sós, ásványos jegyekkel.

Főétel

A levest grillezett harcsafilé követi zöldséges tarhonyarizottóval és lecsómártással. A halételhez a Balassa Bor 2009-es Hárslevelű Betsek Mézesmály borát kínálják.

Mind a grillezett harcsafilé, mind a köretként szervírozott tarhonyarizottó mellé tökéletes választás a dűlőszelektált tokaji hárslevelű. A hárs enyhe fűszeressége, körtés, citrusos aromái, a krémes textúra, valamint az élénk savak nagyon szépen harmonizálnak a hallal és a körettel.

Desszert

Desszertként a vendégek tokaji sárgamuskotályban posírozott, kéksajttal szervírozott körtét fogyaszthatnak, amihez a Gizella Pincészet 2010-es Látomás Cuvée-jét kóstolhatják.

Mondani szokás, hogy csak olyan borral főzzünk, amit el is fogyasztanánk az étel mellé. Úgy hiszem, ezt az alapigazságot tartották szem előtt a desszert és bor párosításánál. Igaz, nem pont ugyanabban a borban posírozták a körtét, de karakterét tekintve a két bor hasonlít egymásra. A várt hatás nem maradhat el: a Tokaji Látomás édes jegyei tökéletes harmóniában vannak a kéksajt penészességével és a körte már-már mézes aromájával.

Facebook oldaluk itt elérhető.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen