Néhány hete sorozatot írunk a Díványon a budapesti piacokról. Számomra (is) nagyon tanulságos ez az expedíció, mert olyan piacokra is eljutok, ahova amúgy nem nagyon visz az utam és sokkal jobban képbe kerülök kínálat-minőség-ár tekintetében. Nem biztos, hogy emiatt majd piacot váltok – érdeklődésmnek és rugalmasságomnak azért megvannak a távolság által szabott határai – de mindenképpen érdekes tapasztalatokat szerzek így. A héten (insider info, csak itt, csak most, csak nektek!) az egyik vizsgált piac a 12. kerületi biopiac lesz. Ez nem tartozik a számomra ismeretlen helyek közé, amikor R2r elkezdett szilárdat enni csak itt vásároltam neki.

Ebéd a biopiacról

1 éves koráig, aztán az anyagi csőd szélén feladtam. Na jó, ez nem egészen így volt, de tény, hogy ha az ember az egész család számára itt kívánja beszerezni a heti zöldség és gyümölcs adagokat, sajt és egyéb alapanyagokat, minimum bankigazgatónak kell lenni, vagy jól menő vállkozóhoz férjhez menni. Mindezek ellenére az utóbbi hetekben mégis arra jutottam, hogy bizonyos dolgokat mégis itt fogok megvenni, mert az itt vásárolt zöldség és gyümölcs tényleg más. Például általában sokkal csúnyább, mint a boltokban, más piacokon és zöldségeseknél kapható társai de… van íze. És választék is van. Almából 4-6 fajta, krumpliból szintén, a salátáról nem is beszélve…

Múlt szombaton szerencsés voltam, mert nem egydül mentem a piacra, váltottuk egymást Ikerrel. Ő akkor kezdte anyukájával a vásárlást, amikor én befejeztem, de a végén mégis összefutottunk. Így jutottam valamihez, amivel még nem találkoztam soha (én magam nem is vettem észre az árusnál), pedig pont ide való a Lila Fügére:

Lila cukorborsó

Gyönyörű nem? Azt az instrukciót kaptam, hogy ne főzzem, mert kék lesz tőle minden. Utólag azt kell mondanom, hogy ez valóban igaz lehetett volna, ha nem vigyázok. Viszont én úgy tapasztaltam, hogy egy kicsit muszáj megfőzni, mert nem annyira zsenge mint a normál cukorborsó. Ezért leforráztam, sőt 2 percig főztem is, amíg egy kicsit veszített keménységéből. Így ress maradt és tényleg finom, de nem annyira édes, mint közismert zöld testvére. A főzővizet egészen elképesztő mélykékeszöldre színezte! Langyos tésztasalátában végezte, amibe került még szintén a biopiacon vásárolt zöldspárga, Csermajori Panni sajt, kakukkfű, újhagyma és fokhagyma.

Recept (4 személyre)
40 dkg fussili
2 marék lila cukorborsó
25 dkg zöldspárga
2 gerezd fokhagyma
2 csomag újhagyma
6 ág kakukkfű
2 ek olívaolaj
3 dkg frissen reszelt parmezán
2 ek vaj
5 dkg Panni sajt (vagy feta)
A tésztát al dentére főzöm.
Külön lábosban leforrázom és 2 percig főzöm a megtisztított cukorborsót és a 3-4 cm-es darabokra vágott, tisztított zöldspárgát. 
Az újhagymát mepucolom, fehér és halványzöld részeit 3-4 cm-es darabokra vágom és az összenyomott fokhagymagerezdekkel és a kakukkfűvel együtt nagy serpenyőben megfuttatom az olívaolajon. Amikor a hagyma összeesik, rádobom a spárgát és a cukorborsót, sózom, borsozom és ráreszelem a parmezánt. Éppen csak addig keverem, amíg a sajt felolvad, lehúzom a tűzről és hozzákeverem a vajat. Beleforgatom a tésztát és azonnal tányérokban szedem. Panni (tehéntejes, sós sajt, a fetára hasonlít csak sokkal lágyabb) vagy fetasajtot morzsolok rá, zsenge kakukkfűágakkal díszítve tálalom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkKecskesajt és eper
Következő cikkTabulé – petrezselyemsaláta
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia!

  Én is vettem szombaton lila cukorborsót! Gyönyörű! Kár, hogy a belsejét nem fotóztad le, az még külön szépség a kis zöld borsócskákkal! Amúgy én már majd' 10 éve járok a biopiacra, már akkor is láttam, amikor még kb. 3-4 árusból állt az egész. Anyukámmal ez a kedvenc szombati elfoglaltságunk utána egy kellemes kávézással. 🙂 Nagyon barátságos a hangulat, és ha az ember kiismeri, megtalálja az olcsóbbat, szépet, és akár különlegeset is. Tényleg hány féle saláta, alma, stb van! Éljen a bébi spenót, cékla levél, friss sajtok-joghurtok, kenyérfélék! Én kb. fele arányban veszem innen az élelmiszert, a többit hagyományos boltból. Nem kell sok pénz, és olyan dolgokhoz jut az ember, aminek utána egész héten örülni tud, amíg el nem jön a köv. szombat… 😀
  üdv
  Panka

 2. érdekesek ezek a lila színű zöldek. Apósom termeszt lila színű paprikát, az is nagyon szép, amúgy ízre semmi különös, belefőzni bármibe vétek, mert nagyon "kijön a lilája" és ami marad színe, az leginkább szürke. S láttam már lila kiwit is, gyönyörű, de még sajnos nem kóstoltam!
  meg ugye a lila karfiol…
  Ezek a furcsa mód lila zöldségek/gyümölcsök mitől s hogyan lesznek ilyen színűek? s ízben mindegyik más, mint a megszokott színű 1.0-ás alapverziójuk?
  dóra

 3. Szia!

  A biopiac fantasztikus! Évek óta odajárunk. Nem keresünk milliókat (közalkalmazott vagyok gáz fizuval), még autónk sincs. Biciklivel (ha jó az idő…) vagy tömegközlekedéssel járunk ki a XIII. kerületből minden szombaton a légkör, az áru és a hangulat miatt. Ezt azért hangsúlyozom, mert az emberek többsége a biopiacot a drágasággal azonosítja. Lehet, hogy drágább, mint a hagyományos, de én hosszútávon gondolkodom, amikor ilyen zöldségeket, gyümölcsöket vásárolok. Két főre átlagosan 8000 Ft-ot költünk a piacon, ami 1-1,5 hétre elegendő élelem (hozzá teszem, húst nem eszünk). Emellett még járok a Lehel piacra is (itt is lehet nagyon szép áruhoz jutni), meg ABC-be is alkalmanként. A Lehelen megkérem az őstermelőt, hogy legyen őszinte hozzám, és mondja meg hányszor permetezte meg pl. a paradicsomot. "Amikor a méheket beengedem a fóliába, akkor már nem permetezek többet." – kaptam meg a választ…

  Mostanra már jól ismerjük a biopiacon az árusok többségét és kialakult az a kör, akiktől vásárolunk. Vannak ezen a piacon is szemtelenül drágák és vannak korrekt árusok is, akik nagyon szép friss (és néha különleges, lásd lila cukorborsó – én is voltam szombaton, de nem láttam :)) zöldséget és gyümölcsöt hoznak minden szombatra.

  Egy szó, mint száz… Érdemes kijárni! 🙂