Édesburgonyás quinoasaláta

Téli saláta, ami bármi lehet: karácsonyi köret, egészséges ebéd vagy gyors vacsora. Tele van mindenféle jósággal, ami egyszerre támogatja a szervezetet és csiklandozza az ízlelőbombókat.

Hozzávalók:

17 dkg quinoa
5 dl víz
1 teáskanál só
3 kisebb édesburgonya (kb. 500 g)
1/2 teáskanál (csípős) füstölt paprika
1 teáskanál só
1/2 teáskanál frissen őrölt bors
1 fürt koktélparadicsom
7 dkg kapribogyó (lecsepegtetve)
2 evőkanál napraforgómag
1 fej fokhagyma
1/2 narancs frissen facsart leve
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
só és bors

Elkészítés:

A quinoát hideg vízben többször átmossuk, lecsepegtetjük, majd egy közepes lábasban 1 ek olívaolajon átforgatjuk, kissé lepirítjuk. Ezután felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, majd közepesen erős láng felett kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Félretesszük.

Az édesburgonyát vékony hasábokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk füstölt paprika őrleménnyel és 2 ek olívaolajjal alaposan összeforgatjuk. Hőálló tálba tesszük a kettévágott fokhagymával (ezt nem pucoljuk meg) és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 percig sütjük, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomokat is és további 10 percig sütjük, amíg a paradicsomok összeesnek, a burgonya pedig ropogósra sül.

A quinoát szétterítjük egy tálon, elrendezzük rajta a sült édesburgonyát és a paradicsomot, a puhára sült fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk a héjából és a salátára szórjuk, majd az egészet megszórjuk napraforgómaggal és lecsepegtetett kapribogyóval, végül meglocsoljuk a narancslé és az olívaolaj keverékével. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, langyosan vagy hidegen tálaljuk. Sült húsok, halak mellé klassz köret, de önmagában is laktató.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -