Egészséges reggeli joghurt és elegáns fagylaltdesszert kalácsmorzsával
Vogel DianaÍme, egy újabb bizonyíték, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgokból születnek az igazi csodák. Reggeli joghurt mindenféle extrákkal 5 perc alatt és szemkápráztató fagylaltdesszert a vasárnapi ebéd után, szintén pár perc alatt - mindez sok gyümölccsel és édes-fűszeres morzsával. Imádnivaló!
Hozzávalók:
A kalácsmorzsához:
1 ek. vaj
100 g kalácsmorzsa
1-2 összetört kardamom mag
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 mk. őrölt fahéj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 ek. barnacukor
A fagylaltdesszerthez:
személyenként egy-egy gombóc a kedvenc fagylaltunkból (vasárnapi ebéd után csalhatunk, lehet jó minőségű bolti is)
édes morzsa
friss gyümölcsök
díszítésnek szép zöldfűszer- vagy viráglevelek
A gyümölcsös-morzsás joghurthoz:
személyenként 100 ml natúr joghurt
2-3 evőkanál friss gyümölcspüré (szezonális kedvencünkből, botmixerrel pürésítve)
A fagylaltdesszert elkészítése:
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, aranybarnára pirítjuk rajta a kalácsmorzsát.
Félrehúzzuk, hagyjuk kissé kihűlni, majd ízesítjük a kardamommal, vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel. Hozzáreszeljük a citromhéjat és cukorral ízesítjük, de ezt akár el is hagyhatjuk. Azonnal felhasználjuk.
Figyeljünk rá, hogy a fagylalt nagyon hideg legyen. Készítsük egy mélyebb tálba a kihűlt kalácsmorzsát.
Formázzunk gombócot a fagylaltból és óvatosan görgessük meg a morzsában. Ezután szedjük tálra vagy kehelybe (a dekorációt előre készítsük el, mert gyorsan olvad a fagyi), és már nyomjuk is az ínyenc vendégek kezébe. Imádni fogják.
A reggeli joghurt elkészítése:
A kiválasztott gyümölcsökből mézzel pürét készítünk, és a pohár aljára rétegezzük.
Ezután jöhet a joghurtos réteg, amit ízlés szerint szintén édesíthetünk – mi a natúr változatnál maradtunk.
Végül bőségesen kanalazunk rá az édes morzsából, és azonnal fogyasztjuk!