A múlt héten ismét alkalmam volt részt venni az Essencia főzőiskola 3 Séf kurzusának egyik óráján. A téma: mártások és zöldfűszerek Bicsár Attila tolmácsolásában. Ismét ragyogok az inspirációtól – azt hiszem a feltöltődésért élvezem a legjobban ezeket az alkalmakat. Az adott témán túl olyan elképesztő ismeretanyaghoz jutok, hogy a végén valóban zsong a fejem. Folyamatosan figyelni kell a séf kezét és amit mond, mert repkednek a trükkök, jótanácsok, nüanszok, amik teljesen felforgatják eddigi ismereteimet vagy éppen tökéletesítenek egy addig is nagyon jól bevált technikát. Jegyzetelek, fényképezek és felvillanyozva várom a jegyzet érkezését, mert addigra az este elhangzottak felére is alig emlékszem… imádom! Az óra hatására pénteken kinyargaltam és leszüreteltem anyukám zöldfűszereit.

Saltimbocca csirkemellből

A hétvégi ebédünket is Bicsár Attila befolyásolta, nekem nem hiszem, hogy eszembe jutott volna csirkemellből készíteni saltimboccát – ennél azért tanultam sokkal nagyobb okosságokat is, de ezekről majd máskor. Pedig a saltimbocca így is ugyanúgy “beugrik a ember szájába”, talán a gyerekek még jobban is élvezték. Mellé, a zöldfűszeres úton maradva zsályás, rozmaringos édesburgonyát készítettem sok egyben sült fokhagymával. Őszi ebédnek csinos darabnak ítélem.

Recept (4 személyre)

60 dkg csirkemell filé
8 szelet pármai sonka
16 zsályalevél
olívaolaj

1 dl száraz fehérbor
1 nagy ek vaj
frissen őrölt bors

3 nagyobb édesburgonya
2 ág rozmaring
1 ág zsálya
3 fej fokhagyma
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors
olívaolaj

A csirkemelleket megmosom, szárazra törlöm és vékony szeletekre vágom, ha kell kiklopfolom. Minden szeletre 2 zsályalevelet és 1 szelet sonkát teszek, lenyomkodom. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, sonkás felével lefelé beleteszek 4 szelet húst és 2 percig pirítom közepesen magas lángon. A húst ezen a ponton enyhén sózom, majd megfordítom. Ezen az oldalán is 3-4 percig pirítom, amíg éppen átsül. Ezen a módon kisütöm a többi húst is, tálalásig melegen tartom.
A serpenyőt a tűzhelyen hagyom, a lángot közepesre veszem és a serpenyőbe 1 dl bort öntök. Felkapargatom a leragadt darabkákat és a bort 1/3-ára elfőzöm. 1 púpozott ek vajat és kevés frissen őrölt borsot adok hozzá A mártást a húsra kanalazom tálaláskor.

Az édesburgonyát alaposan megmosom, hasábokra vágom és tepsibe teszem. Mellérakom a zöldfűszereket, az egész fokhagymákat és sózom, borsozom. Bőven meglocsolom olívaolajjal és 190 fokra előmelegített sütőben 20-35 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha néhol kicsit megpirul a krumpli és mindenhol puhára sül. Tálaláskor még szórok rá finomítatlan nagyszemű tengeri sót, a fokhagymákat gerezdekre szedem és mindenkinek teszek a tányérjára, hogy kinyomkodhassa.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkFlancoskodó villámdesszert
Következő cikkMarokkói szendvics
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.