Egy jó téli leves

Hiába van lassan december közepe, még mindig nincs igazán hideg. Általában annyira nem hiányzik a zimankó, de ahogy közeledik a Karácsony, mégis jól esne egy néhány csikorgósan hideg nap és pár centi hó – ettől még jobban esne behúzódni, családozni, finomakat enni és csak nagyon néha kidugni az orrunkat az ajtón túlra. Még semmi sincs veszve, megtörténhet! Erre az eshetőségre felkészülve teszem most fel ide a mai receptet, ezt ugyanis egy igazi hideg napokra való leves. El tudom képzelni például, egy nagy szánkózás, hóemberépítéssel töltött délelőtt után…

Kelkáposztás bableves chorizoval


Ez a történet, mint oly sok másik, egy egyetlen egy hozzávalóval kezdődött, aztán szépen felsorakozott mellé a többi is. Chorizo kolbászt vettem, hogy megpróbáljam reprodukálni a londoni Barrafina tapas bár egyik csodálatos tapas-át. Ezt el kellett halasztanom, mert valahogy a chorizo a levesbe akart menni. Fehérbabot és kelkáposztát képzeltem mellé.

Recept (6-8 személyre)

35 dkg chorizo kolbász
1/2 kisebb kelkáposzta finomra vágva
40 dkg főtt fehérbab (konzerv is megteszi)
2 közepes sárgarépa szeletkre vágva
2 póréhagyma feldarabolva
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz paradicsompüré
1 ágacska rozmaring
3-4 babérlevél
2 tk római kömény
2 l zöldségalaplé
olívaolaj

frissen őrölt bors

Egy nagy lábosban felhevítek 2 ek olívaolajat, rádobom a felkarikázott kolbászt és közepes lángon addig pirítom, amíg a széle elkezd barnulni. Rádobom a finomra vágott kelkáposztát és 3-4 percig pirítom. Az egészet kiszedem a lábosból, félreteszem. A lábosba újabb 2 ek olívaolajt öntök, felmelegítem és rádobom a póréhagymát, fokhagymát és a sárgarépát. 5 percig dinsztelem, majd hozzákeverem a paradicsompürét, babérlevelet, köményt, és az apróra vágott rozmaringot. Kicsit összepirítom, felöntöm az alaplével, hozzáadom a kelkáposztás keveréket, és a babot. Felforralom, majd közepes lángon addig főzöm, amíg a répa és a kelkáposzta megpuhulnak. Sózom, borsozom ízlés szerint.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -