Nem tudom létezik-e valójában 20 perc alatt összedobható vacsora. Ezen akkor gondolkoztam el valamelyik nap, amikor egy pillanatra megállt velem az idő a TV előtt. Leó aludt. Én is leültem pár percre. Jamie főzőtt. Nem is tudom mikor láttam utoljára, de most olyan jólesően belebambultam a mozdulataiba, úsztam vele az olíva olajtól a citromig, a frissen őrült fekete borstól a zöldfűszerekig. Meg is vagyunk, mondta és az orrom elé, vagyis a kamera elé tolta az újabb, látszólag esetlen, rusztikusan pompás, szuperegyszerű és gyors vacsorát. Mostanában újra szeretem Jamie-t, de nem hiszem el neki ezt a 20 perces dumát. Persze, akkor 20 perc, ha minden elő van készítve és az asszisztens elpakol. Nem haragszom rá, inkább vágyakozom szép csendben egy asszisztens után.

Gyömbéres borjú és mángold wokban

mangold wok.jpg

Valahogy felgyorsultak az estéink. Nem is tudom hogy tudtunk még egy fokozattal feljebb kapcsolni, de ez van. És én pont most határoztam el, hogy ismét, de most nagyon komolyan, odafigyelek arra, hogy meleg vacsora legyen. Betartom, büszke is vagyok magamra, mert nagy mutatvány. Az még nem megy, hogy nap közben készüljek elő, esetleg már úgy induljak az oviba R2r-ért, hogy fő a vacsora – örülök, ha túlvagyunk Leóval az ebéden. Így marad kb. fél órám a hazaérkezés, örülés, játszás és a teljes meltdown között, amikor elkészülhet a vacsora. R2r segítségére nem számíthatok, ahhoz ilyenkor már fáradt, Leó pedig egyik pillanatról a másikra, de szerencsére leaglább óramű pontossággal fárad el és kéri a vacsoráját. Mégis imádom ezt a pár órát késő délután. Összeszoktunk, jó kis csapat lettünk. Volt rá egy évünk… mert Leó a jövő héten egy éves lesz. Nekem hihetetlen.

Ezeken a sűrű délutánokon a konyhai eszköztáram meglehetősen limitált: wok, tészta, vagy valami öntöttvas edénybe dobálós, ha időben be tudom tenni a sütőbe. Ez nem baj, mert jókat eszünk, együtt vagyunk, vacsorára G is éppen beesik.

Recept

25 dkg borjú lábszár
1/2 ek szezám olaj
1 ek semleges ízű olaj
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 nagy fej lila hagyma
1/2 tk apróra vágott chili
1 nagyobb darab gyömbér
3 ek szójaszósz
1/2 dl víz
20 dkg mángold

A gyömbért meghámozom és zöldséghámozóval vékonyszeletekre vágom. A 2 olajat a wokban felforrósítom, beledobom a fokhagymát és kicsit előpirítom, amíg illatos lesz, de nem barnul meg. Hozzáadom a gyömbért, 1 percig pirítom, majd mehet bele az apró falatokra vágott, megtisztított hús – további 3 percig pirítom kevergetve. Hozzáadom a chilit, szójaszószt, és a vizet, majd a durvára vágott mángoldot. Addig pirítom kevergetve, amíg a hús megpuhul és a mártás besűrűsödik. Jázmin rizzsel kínálom.

mangold wok 2.jpg

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szia,

    Azt megkérdezhetem, hogy hol találsz olyan borjú lábszárat ami így hirtelen sütve puhára, legalábbis ehetőre sül? Lábszárat inkább pörköltfélékhez ismertem eddig, órákon át lassú tüzön főzve. Ennyit változtat rajta ha borjú? És hol kapsz borjút, nem pedig növendékmarhát? 🙂 Megsütném szivesen a recepted, de megfelelő marhahús nélkül meg se merem kockáztatni..