Egyszerűből nagyszerű – Spenótos quiche

Az igazi cím inkább valami ilyesmi lehetne: “Spenótos quiche rejtett finomságokkal”, mert pont az benne az izgalmas, hogy nem csak spenótból és a szokásos quiche töltelékből (tejszín, tojás, sajt) készült.

De én nem szeretem a varázslatos és hosszú címeket.
Az éttermekben kifejezetten zavarnak a bársonyos, balzsamos, kandírozott, blanchírozott csodák, főleg ha sok, lehetőleg egzotikus összetevőt is felsorolnak. Csak feszeng tőle a hozzá nem értő viszont finomat kívánó vendég. Hogyan döntsön szegény, ha azt sem tudja pontosan miből választ? Nem feltételezem az étterembe járó közönségről, hogy műveletlen vagy nem elég kifinomult, viszont azt gondolom, hogy az az igazán nagyszerű étel, amit röviden is meg lehet fogalmazni, mégis csábító (már az étlapon is).
(Ezzel persze magamnak is jócskán feladom a leckét, hiszen mostanában fordul velem elő először, hogy írok is az ételekről nem csak elkészítem őket és ily módon nevet is kell adnom a gyermeknek.)

Ez a quiche hosszabb kísérletezés eredménye, mert valahogy azt tapasztaltam, hogy könnyű unalmas quiche-t készíteni. Az alap elég egyszerű és talán pont emiatt sokszor elmarad a nagy élmény. (Egyetlen embert ismerek, aki mindig tökéleteset alkot, ő a titokzatos M. Darot, a quiche specialista.) Ezzel szemben fenntartom, hogy ha keressük a kihívást és egy picit több kreativitással válogatjuk a hozzávalókat, az egyszerűből nagyszerû lesz. Szerénytelenül hangzik, de nekem ez a spenótos ilyen. Pedig bevallom tegnap este még csaltam is. Nagyon éhes voltam már, ezért a tésztát helyettesítettem bolti levelestésztával. Néha a praktikum győzedelmeskedik az alkotás ihlete felett…

Spenótos quiche


Recept

Quiche tésztához:
19 dkg liszt
só (egy csapott teáskanálnyi)
12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
5 – 6 ek hideg víz

Töltelék:
85 g krémsajt (nálam Philadelphia Light)
0,8 dl tejszín (lehet a fele tej, fele tejszín is)
40 dkg friss spenót
3 gerezd fokhagyma
1/2 szál póréhagyma
15 dkg reszelt sajt (cheddar vagy gouda vagy bármilyen zsírosabb aromás sajt)
5 dkg + egy szórásnyi reszelt parmezán
3 nagy tojás
egy nagy marék pirított fenyőmag
5 szelet pármai sonka vagy speck
1 ek vaj
só, bors, szerecsendió

Ha nem szorít az idő a tészta a következő képpen készül.
Keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal összekeverem, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos. Gyorsan labdává gyúrom – minél kevesebbet érintkezik a kezem melegével annál jobb. Fóliába tekerve lehűtöm. Fél óra múlva kinyújtom a tésztát, kerek quiche formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. Innen megy majd a sütőbe és attól lesz omlós, hogy jéghidegen megy a forró sütőbe (190 fok). A tésztát elő kell sütni (lencsével vagy más nehezékkel, majd ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is).

Ez után mehet bele a töltelék.
A sonkát apró darabokra vágtam és megpirítottam. Kiszedtem a serpenyőből, a zsírhoz egy kis vajat adtam, ezen a pórét és a fokhagymát megdinszteltem. Erre jött a nagyobb darabokra vágott spenót, amit éppen csak megfonnyasztottam, amikor elkészült a levét kinyomkodtam.
A krémsajtot a tejszínnel és a tejjel krémesre kevertem, hozzáadtam egyenként a tojásokat, a reszelt sajtokat, a pirított fenyőmagot majd összekevertem a spenóttal. Ezt a tésztára terítettem és 35 perc alatt készre sütöttem. Félidőben még egy kis parezánt szórtam a tetejére (így nem égett meg csak finoman ráolvadt).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -