Jelentem alásan én is beszereztem, kipróbáltam és megszerettem a fagyigépet és a házi fagylaltkészítést. Jó nagy meglepetés, ugye? Már úgyis mindenki erről ír…
Nagy örömömre egyáltalán nem bonyolult, csak egy kis előkészületet igényel a folyamat: tál lefagyaszt, massza bekever, időpont kijelöl, fagyigép bekapcsol, fagyi elfogy. Azt hiszem egész nyárra rögzülni fog a reflex, hogy a tálat a mélyhűtőbe tegyem. A leglehetetlenebb pillanatokban fog majd eszembe jutni, hogy vajon nem felejtettem-e el… Ez az egy sarkalatos pontja van a dolgonak, a többi megint csak ízlés és fantázia kérdése – és persze az alapanyagoké, de ez megint nem újdonság. A tapasztalatokról már igen kiterjedt irodalom gyűlt össze magyarul is, nem is részletezem tovább, egyetlen (ámde szinte tökéletes) adag elkészítése után nem tudnék nagyon meglepő újdonságokkal szolgálni. Legyen elég annyi, hogy a piros gyümölcsös sorbet isteni lett. Belőlem pedig hívő vált, Zsófi nem semmi munkát végez 🙂

Piros gyümölcsös sorbet


Recept (Pierre Hermé receptje a Szakácsok Könyvéből, 1 l sorbet készül belőle)

90 dkg málna (én vegyes pirosgyümölcsöt használtam: 60 dkg málna, 20 dkg eper, 10 dkg maradék, fagyasztott vegyes pirosgyümölcs)
15 dkg porcukor
3 ek ásványvíz
1 tk citromlé

A fagyis tálat 24 órára a mélyhűtőbe teszem. A masszát a fagyasztás előtt 12 órával bekeverem és a hűtőbe teszem, hogy minél hidegebb legyen, amikor a gépbe kerül.

A masszához a cukrot a vízzel vastagfalú lábosba teszem és lassú tűzön felolvasztom a cukrot. Felforralom, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni – teljesen áttetsző szirupot kell így kapnom. Ha lehűlt, a szirupot a megtisztított gyümölcshöz keverem és robotgépben pépesítem az egészet. A pépet finom lyukú szitán átpréselem, hogy a magoktól megszbaduljak. Hozzákeverem a citromlevet és az egészet a fagyigépbe töltöm. 30 perc elteltével elégedetten kanalazom a friss, selymes, isteni sorbet-t, amit itthon valami miatt nagyon kevés helyen lehet csak kapni, de ez mostantól nem probléma!

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkZöldségekkel töltött cukkini
Következő cikkEgy curry a repertoárba
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. kedves gusson, hidd el, ezzel én is így voltam. nem akartam én fagyit készíteni otthon, de amióta megvan a gép (1 hete) már 4 íz készült el… ma este az ötödik. van, mit le sem tudok fotózni, mert már a gépből elfogy.