Esküvőre

Szombaton esküvőn voltunk. Nem akármilyenen, egy közeli barátnőmén, aki gyönyörű menyasszony volt. A jeles eseményen én süteményekkel debütáltam.


Amikor K bejelentette 2 hónapja, hogy esküvője lesz azonnal rávágtam, hogy akkor én arra sütni fogok. Fogalmam sem volt, hogy hány vendég lesz vagy hogy mit is vállalok ezzel pontosan, de amikor ez kicsúszott a számon nagyon egyértelműnek tűnt. Utána többször álmatlan éjszkáim voltak miatta, főleg, amikor kiderült, hogy 129 fő + számtalan gyerek lesz. Szerencsére aztán azt is megtudtam, hogy nem én leszek egyedül, aki házi süteményt hoz és ahogy közeledtünk az eseményhez egyre kevésbé izgultam. Mire kitaláltam, hogy pontosan mivel készüljek már nem tűnt az egész olyan teljesíthetetlennek, a végén nagyon örültem, hogy nem adtam fel. Az ajándékozás öröme mindent visz!

Mini ricottatorta fatatok


Sokáig tervezgettem, hogy mit készítsek, végül a kisebb mennyiség és az esztétikum mellett döntöttem: olyan sütiket szerettem volna, amelyek a szemet is gyönyörködtetik és inkább ajándékszerűek mint hogy egy egész násznépet jóllakassanak. Emellett még azt döntöttem el előre, hogy kis falatokat és nem szeletelhető süteményt szeretnék. Ezzel megnehezítettem a saját dolgom, de az eredmánnyel sokkal elégedettebb voltam. A Lila Fügén már korábban közzétett ricottatortát alakítottam kicsi falatnyi méretűvé, ami annyi változtatást igényelt, hogy mini muffinformában sütöttem ki a masszát, amit habzsákból töltöttem a formába. Sokkal több kekszre volt szükség a formák előkészítéséhez, minden sütés után újra kellett vajazni és kekszezni, de különben minden maradt az eredetiben.

Kókuszos kekszlabdák citromos-vajas krémmel


A másik süti a Canelle et Vanille Aranjának receptje. Imádom a blogját, egyértelmű volt, hogy körül kell néznem rajta, amikor a recepteket keresgéltem. Ezt a süteményt eredetileg egy esküvői site számára írta, így nagyon is kínálta magát, hát beadtam a derekam. Annyi változtatással készítettem, hogy kettévágtam a kekszeket és úgy töltöttem meg, de csak azért, mert az első adag túl nagyra sikeredett. Valószínűleg egyszerűbb kettőt összeragasztani…

Recept (24 golyócskához, ha 2-t ragasztasz össze, tehát 48 kekszhez, ha nem töltöd vagy kettévágod)

25 dkg cukrozatlan kókuszreszelék
2 tojás fehérje
15 dkg cukor
1 tk kókuszszirup (Monin félét használtam, a Butlers-ben vettem)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
3 dkg kókusztej

A kókusztej kivételével mindent összekeverek a keverőgépben, végül hozzáadom a kókusztejet is és alaposan átkeverem. Hűtőbe teszem legalább 2 órára, hogy a kókusz megpuhuljon, ez nagyon fontos.
Teáskanállal kis adagokat porciózok a masszából, kézzel golyócskát formázok belőle, kicsit kilapítom, sütőlapra teszem és 150 fokos sütőben 10-15 perc alatt kisütöm. Akkor van kész, ha a széle egy kis színt kap, belül pedig puha marad.

A krémhez:

7,5 dkg tojásfehérje (3 tojásból)
15 dkg cukor
22,5 dkg vaj
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 tk kókuszszirup

A tojásfehérjét összekeverem a cukorral, gőz fölé teszem és kézi habverővel folyamatosan keverem. Amikor fényes fehér hab lesz belőle és egészen forró, gyorsan átteszem a robotgépbe és nagyon magas fordulatszámon keverem, hogy teljesen hűljön le. Alacsony fordulatszámra veszem a keverőt és elkezdem hozzáadni a vajat evőkanalanként. Ha kicsapódna, feltekerem a gépet 1-2 percre magas fordulatra, majd ismét visszatérek a vaj adagolásához. A végén hozzáadom a citromlevet, – héjat, és a kókuszszirupot. A krémet habzsákba teszem, a kekszekre nyomok belőle egy közepes szőlőszemnyi adagot és összeragasztom vele a 2 (vagy 2 fél) kekszet. Fogyasztás, szállítás előtt érdemes egy kicsit lehűteni a megtöltött kekszeket, hogy a krém megszilárduljon.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -