A tavaszi könnyű, vidám, zöldséges sorozatot kénytelen vagyok megszakítani. Bárkaácsolásra még nem adtam a fejem, meg az különben is férfimunka, de a májusi őszben valamivel meg kell jutalmaznia magát és családját az embernek. A játszótérhez, homokozáshoz és szabadban motorozáshoz szokott fiacskám elég nehezem tudja megérteni, hogy ezeket most nem lehet. Áll az ablak előtt és felváltva hajtogatja, hogy “ki!” és “esik:(“. Szó sem lehet ebben a helyzetben tavaszi diétáról és a bikiniszezon körüli gondolatok is gyorsan elillannak. Ide most bizony cukor kell és csokoládé. Vagy csokoládés, rózsaborsos pots de crème törökmézzel.

Csokoládés pots de crème törökmézzel

A pots de crème, ahogy a nevéből kikövetkeztethető, francia desszert, szó szerint kis edényben főtt krémet jelent. Bármilyen porcelán vagy cserépedényben készülhet, az eredetinek még fedele is van, ez akadályozza meg, hogy fölösödjön a krém, miközben a sütőben megszilárdul. Tojás, tej/tejszín és cukor szükséges az elkészítéséhez + bármi, amivel ízesíteni szeretnénk. Hagyományosan kb. 1 liter krém elkészítéséhez 5 tojássárgáját és egy tojást használnak, de mindenféle arányokkal lehet receptet találni.

Recept (6 személyre)

5 tojássárgája
1 tojás
15 dkg cukor
1/2 l tej
1/4 l tejszín
1 tk rózsabors
1/2 vaniliarúd
10 dkg étcsokoládé
1 ek keserű kakaópor
csipet só

A tejet és a tejszínt közepes lábosban felmelegítem – gyöngyöztetem, de nem forralom. Lehúzom a tűzről és beleteszem az összetört rózsaborsot, a vaníliarúd kiakapart magjait és magát a rudat, 30 percig lefedve áztatom. Leszűröm, a borsot és a vaniliarudat kiszedem, a tejet újra felmelegítem.
A csokoládét gőz fölött felolvasztom, hozzákeverem a kakóport.
A tojást és a sárgákat elkeverem a cukorral – nem kell habosra. Folyamatos kevegretés közben lassan hozzáöntöm a meleg tejet. Az egészet visszaöntöm a lábosba, hozzáadom a csokoládét és lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben közepesen sűrű krémet főzök belőle. Akkor jó, hogy ha a fakanalat bevonja és az ujjamat végighúzva rajta nem folyik össze, hanem megőrzi az ujjam nyomát.
Leveszem a tűzről és a krémet kis edényekbe, üvegekbe, porceláncsészékbe töltöm 3/4-ig. Ezeket mély tepsibe állítom és az edénykék feléig forró vizet öntök a tepsibe. 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre gőzölöm, nem kel, hogy teljesen megszilárduljon, az a jó, ha lágy marad a krém. A sütőből kivéve hagyom kihűlni, langyosan, vagy hűtőben 30 percet hűtve kikanalazzuk az edényből.

A törökmézhez egy tepsit kibélelek alufóliával és beolajozom. 20 dkg cukrot 4 ek golden sziruppal és 1 ek vízzel közepes lábosban, közepes lángon karamellizálok. Amikor a cukor teljesen felolvadt lehúzom a tűzről és belekeverek 3 tk szódabikarbónát. Gyorsan felhabzik, felpörögnek az események: amikor 2-3-szorosára nőtt a karamell volumene, kiöntöm az előkészített tepsire és hagyom megszilárdulni (kb. 20 perc). Amikor teljesen megkeményedett, zacskóba teszem és egy nagyobb fakanállal kicsit összetöröm. Desszert tetejére szórva, fagyiba keverve vagy akár magában is nagyon finom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

3 HOZZÁSZÓLÁS