Fánk alma ciderrel

Itt a nagy kérdés: mit nevezünk fánknak! Ez ugyanis nem a hagyományos farsangi, kelesztett tészta, hanem az amerikai változat, ami sokkal törékenyebb és tömörebb tészta, de ugyanúgy olajban sül. Viszont az amerikaiból nem a színes-mázas óriási úszógumi-féle, hanem kicsi, cuki és, ami a lényeg: ciderrel készül.

Hozzávalók:

2,5 dl alma cider

375 g liszt

2 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk őrölt fahéj

1 csipet őrölt szerecsendió

1/2 tk só

55 g puha vaj

20 dkg finomítatlan nádcukor

2 tojás

125 ml kefír

Kb. 1 l olaj a sütéshez

A mázhoz:

15 dkg porcukor

2 ek alma cider

A cidert kis lábasba tesszük és alacsony lángon addig forraljuk gyöngyöztetve, amíg negyedére fő. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.

Közben a cukrot a vajjal habosra keverjük robotgépben, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és ezeket is összedolgozzuk a cukros-vajas keverékkel. Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a gépet és a masszához adjuk a sűrűre főzött és kihűlt cidert, és a kefírt.

A lisztet elkeverjük a sűtőporral, szódabikarbónával, sóval és a fűszerekkel, majd kanalanként a tésztába dolgozzuk. Amikor összeállt, leállítjuk a gépet és a tésztát sütőpapírral leterített és liszttel megszórt sütőlapra tesszük. Gazdagon megszórjuk liszttel és a kezünkkel 1 centi vastagságúra lapítjuk. 30 percre a hűtőbe tesszük (ilyenkor télen jobban járunk, ha a teraszra vagy az ablak alá tesszük, jobban elfér és gyorsan lehűl). Amikor a tészta megkeményedett, először 6-7 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a fánkok közepéből kis korongokat is szúrunk, hogy klasszikus (amerikai) fánkformát kapjunk. Újabb 20 percig hűtjük, közben felhevítjük az olajat egy nagyobb lábasban közepesen forróra (160-170 fok). Fontos, hogy ne legyen forróbb az olaj, különben megég a fánk!

Egy papírtörlővel leterített tányért előkészítünk. A fánkok gyorsan sülnek, fontos, hogy mindent készítsünk elő! Egyszerre 3-4 fánkot az olajba teszünk, 40-50 mp-ig sütjük, majd megfordítjuk és újabb 20-30 mp-ig sütjük, amíg szép borostyánszínűek lesznek. Kiszedjük és hagyjuk lecsepgni, közben a többi fánkot is kisütjük.

A mázhoz a porcukrot simára keverjük a ciderrel és a belemártjuk a fánkokat vagy meglocsoljuk őket a mázzal, ízlés szerint. Azonnal tálaljuk.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -