Fánk alma ciderrel

Itt a nagy kérdés: mit nevezünk fánknak! Ez ugyanis nem a hagyományos farsangi, kelesztett tészta, hanem az amerikai változat, ami sokkal törékenyebb és tömörebb tészta, de ugyanúgy olajban sül. Viszont az amerikaiból nem a színes-mázas óriási úszógumi-féle, hanem kicsi, cuki és, ami a lényeg: ciderrel készül.

Hozzávalók:

2,5 dl alma cider

375 g liszt

2 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk őrölt fahéj

1 csipet őrölt szerecsendió

1/2 tk só

55 g puha vaj

20 dkg finomítatlan nádcukor

2 tojás

125 ml kefír

Kb. 1 l olaj a sütéshez

A mázhoz:

15 dkg porcukor

2 ek alma cider

A cidert kis lábasba tesszük és alacsony lángon addig forraljuk gyöngyöztetve, amíg negyedére fő. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.

Közben a cukrot a vajjal habosra keverjük robotgépben, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és ezeket is összedolgozzuk a cukros-vajas keverékkel. Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a gépet és a masszához adjuk a sűrűre főzött és kihűlt cidert, és a kefírt.

A lisztet elkeverjük a sűtőporral, szódabikarbónával, sóval és a fűszerekkel, majd kanalanként a tésztába dolgozzuk. Amikor összeállt, leállítjuk a gépet és a tésztát sütőpapírral leterített és liszttel megszórt sütőlapra tesszük. Gazdagon megszórjuk liszttel és a kezünkkel 1 centi vastagságúra lapítjuk. 30 percre a hűtőbe tesszük (ilyenkor télen jobban járunk, ha a teraszra vagy az ablak alá tesszük, jobban elfér és gyorsan lehűl). Amikor a tészta megkeményedett, először 6-7 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a fánkok közepéből kis korongokat is szúrunk, hogy klasszikus (amerikai) fánkformát kapjunk. Újabb 20 percig hűtjük, közben felhevítjük az olajat egy nagyobb lábasban közepesen forróra (160-170 fok). Fontos, hogy ne legyen forróbb az olaj, különben megég a fánk!

Egy papírtörlővel leterített tányért előkészítünk. A fánkok gyorsan sülnek, fontos, hogy mindent készítsünk elő! Egyszerre 3-4 fánkot az olajba teszünk, 40-50 mp-ig sütjük, majd megfordítjuk és újabb 20-30 mp-ig sütjük, amíg szép borostyánszínűek lesznek. Kiszedjük és hagyjuk lecsepgni, közben a többi fánkot is kisütjük.

A mázhoz a porcukrot simára keverjük a ciderrel és a belemártjuk a fánkokat vagy meglocsoljuk őket a mázzal, ízlés szerint. Azonnal tálaljuk.

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkSzínes téli saláta
Következő cikkSzalagos fánk

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.