Fánk – a híres beignet

A beignet, bár amerikai fánk, nagyon hasonlít az itthon népszerű kelesztett fánkokhoz. Mint a fánkok esetében általában, nem nagy dolog a tészta összeállítása, csak össze kell keverni, sőt még dagasztani sem kell! A szokásosnál ragacsosabb tésztát kapunk majd, de ettől még tökéletes lesz a végeredmény. Szaggatni sem kell, elég egy éles késsel téglalapokra vágni a megkelt tésztát, hogy az eredeti, híressé vált formát megkapjuk. Rengeteg porcukor alá temetve illik tálalni. Louisiana hivatalos fánkja, elsősorban New Orleans városához kötődik, a híres Café du Monde kávézó/fánkozó erre a fánkra építi világhírű bizniszét.

Hozzávalók:

(kb. 50 db-hoz)

2 dl tej
2 pohár kefír (300 g)
40 g élesztő (friss)
2 1/2 ek cukor
45 dk liszt
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
kb 1 1/2 l olaj a sütéshez
sok porcukor

Kis lábosban forráspontig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefírt (vagy írót). Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt és a beletesszük a cukrot, majd hagyjuk 5 percig pihenni.

Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – nagyon ragacsos marad!
Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt, sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét is a szokásosnál vastagabban magszórjuk liszttel és lenyomkodjuk a tésztát. Labdát formázunk belőle és 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk.

Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepes lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, gyakran forgatva őket. Papírtörlőre szedjük, ami megsült, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -