Fasírt és crab cake helyett

Mmmmh, crab cakes! – gondolom csendben ébredés után. A mi legyen az ebéd kérdésre “fasíjt, kjumpji … püjé” – mondja R2r lelkesen. Hát ennyit a különleges ételekről, a változatos kosztról. Reggelire szalámit, ha lehet csípőset (nem adok neki, de azt kér), különben meg krumplipürét minden mennyiségben. És palacsintát. Abbahagyom, nem panaszkodom, mert közben megeszik minden mást is, de ezekre az ételekre felcsillan a szeme és háromszor annyit tol be belőlük, mint bármi másból.

Korianderes halpogácsa

Vissza a crab cake-hez. Valamelyik nap ezzel ébredtem. Utoljára terhesen volt, hogy álmaimból ennivaló gondolata vezetett az ébredéshez, illetve egészen pontosan nem ennivaló, hanem ital: Bloody Mary. Most a crab cake gondolata cikázott a fejemben és olyannyira felzaklatott, hogy nem is volt kedvem főzni. A tarisznyarák beszerzése itthon súrolja a lehetetlen határát, méregdrága konzervért pedig nem akartam sehova zarándokutat szervezni. Maradt az egyszerűsítés: rák helyett halból készítettem és mindketten nagyon elégedettek vagyunk: szerintem nagyon finom crab cake pótlót találtam (még ha ezzel nem is nyitottam új fejezetet a gaszrotörténelemben – a fish cake jól ismert fogalom), R2r pedig örül a fasírtnak, sőt ennek a neve sokkal izgalmasabb – halpogácsa. És melyik gyerek ne szeretné a pogácsát?

Köretnek szezámolajon és fokhagymán pirított zöldségeket ettünk, kint ismét süt a nap, szép az ősz, sálllálálálá.

A halpogácsát sokféle képpen lehet ízesíteni, néhány ötlet:

  • petrezselyem, fokhagyma, kapribogyó
  • pirított sárgarépa, római kömény, koriander mag + joghurtos mártogató
  • tisztított vajban sütve csak sóval, borssal, kevés citrommal ízesítve

Recept (kb. 10 db-hoz)

1/2 kg tengeri halfilé (akár édesvízi is lehet)
2 újhagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
1 ek olívaolaj
1 kis csokor koriander
1/2 lime frissen facsart leve + reszelt héja
1 tojás
2 ek kukoricaliszt
2 vastag szelet kenyér

olaj a sütéshez

A kenyét héját levágom, a belét felkockázom és késes robotgépben morzsává aprítom. 5 ek.nyit félreteszek belőle a panírozáshoz.
A halszeleteket megmosom, szárazra törlöm papírtörlővel. A halat sózom, borsozom, majd kevés olívaolajon, forró serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig pirítom, így belül még opálos marad. Szűrőbe szedem, hagyom lecsöpögni, majd átteszem egy tálba és villával szétpergetem a hal húsát. A hagymát (zöldjét is) vékony karikákra vágom, a koriandert felaprítom, a fokhagymát összetöröm és apróra vágom – mindet a halhoz adom. Összeforgatom a liszttel és a morzsával, hozzákeverem a limelevet és reszelt héjat, majd beleütöm a tojást is. Alaposan elkeverem. Pogácsákat formázok belőle, a maradék kenyérmorzsába hempergetem és kevés forró olajban aranybarnára sütöm (oldalanként kb. 2 perc).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -