Fehér bableves fodros kellel és kölessel

Télen gyakran készítünk melengető ételeket, vágyunk a laktató fogáskra. Fontos, hogy ilyenkor ne az legyen a cél, hogy nehéz, zsíros ételeket fogyasszunk, hanem inkább olyan tartalmas fogást készítsünk, ami nem terheli meg a szervezetünket. Ez leet akár egy leves is, ha jól állítjuk össze.

Hozzávalók:

25 dkg aprószemű fehér bab

1 mokkáskanál köménymag

3-4 babérlevél, só

1 kisebb póréhagyma

4 közepes méretű sárgarépa

2 közepes méretű fehérrépa

1 kisebb zellergumó

2 gerezd fokhagyma

2-3 szál szárzeller

4 marék fodros kel

5 dkg hántolt köles

tálaláshoz: fokhagymás csili olaj

Az előzőleg beáztatott babot a babérlevelekkel, köménnyel és sóval, félig puhára főzzük kétszeres mennyiségű vízben. A tisztított és apróra vágott zöldségeket hozzáadjuk a félkész leveshez és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott levet. Végül belekeverjük a kölest  és további, kb. 10 percig főzzük, majd lefedve hagyjuk, hogy ízei összeérjenek kb. 20 perc alatt.

A forró levest, tányéronként egy mokkáskanál fokhagymás csili olajjal tálaljuk.

Fokhagymás csili olaj

Hozzávalók:

1 egész fokhagyma

6 csilipaprika

1 teáskanál füstölt só

6 dl extraszűz olívaolaj

A megtisztított fokhagymagerezdeket a gumikesztyűben apróra vágott csilipaprikával, mozsárban, pépessé törjük. Elkeverjük a füstölt sóval és az olívaolaj felével. Jól zárható üvegbe tesszük, felöntjük a maradék olívaolajjal. Amikor használjuk, mindig alaposan rázzuk fel. A tél végéig épp eltartható.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -