Fehér bableves fodros kellel és kölessel
Vogel DianaTélen gyakran készítünk melengető ételeket, vágyunk a laktató fogáskra. Fontos, hogy ilyenkor ne az legyen a cél, hogy nehéz, zsíros ételeket fogyasszunk, hanem inkább olyan tartalmas fogást készítsünk, ami nem terheli meg a szervezetünket. Ez leet akár egy leves is, ha jól állítjuk össze.
Hozzávalók:
25 dkg aprószemű fehér bab
1 mokkáskanál köménymag
3-4 babérlevél, só
1 kisebb póréhagyma
4 közepes méretű sárgarépa
2 közepes méretű fehérrépa
1 kisebb zellergumó
2 gerezd fokhagyma
2-3 szál szárzeller
4 marék fodros kel
5 dkg hántolt köles
tálaláshoz: fokhagymás csili olaj
Az előzőleg beáztatott babot a babérlevelekkel, köménnyel és sóval, félig puhára főzzük kétszeres mennyiségű vízben. A tisztított és apróra vágott zöldségeket hozzáadjuk a félkész leveshez és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott levet. Végül belekeverjük a kölest és további, kb. 10 percig főzzük, majd lefedve hagyjuk, hogy ízei összeérjenek kb. 20 perc alatt.
A forró levest, tányéronként egy mokkáskanál fokhagymás csili olajjal tálaljuk.
Fokhagymás csili olaj
Hozzávalók:
1 egész fokhagyma
6 csilipaprika
1 teáskanál füstölt só
6 dl extraszűz olívaolaj
A megtisztított fokhagymagerezdeket a gumikesztyűben apróra vágott csilipaprikával, mozsárban, pépessé törjük. Elkeverjük a füstölt sóval és az olívaolaj felével. Jól zárható üvegbe tesszük, felöntjük a maradék olívaolajjal. Amikor használjuk, mindig alaposan rázzuk fel. A tél végéig épp eltartható.