Fehér babos raguval töltött édeskrumpli

Itt van az ősz, itt van újra, a nyári harsogó zöldeket felváltja a simogató narancssárga a tányérokon is. Ilyenkor midig jól jön egy kis extra energiaforrás és sok-sok szívet-lelket melengető fűszer. A sütőben sült édeskrumpli elronthatatlan, és sosem hagy cserben, a fűszeres fehérbab-ragu pedig elégedett mosolyra húzza a szájakat még egy fárasztó nap után is.

Hozzávalók 4 személyre:

4 kisebb vagy közepes édeskrumpli, félbevágva
1 közepes vagy nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
4 szárzeller, karikázva
3 gerezd fokhagyma szeletelve
csili (opcionális)
1 teáskanál oregánó
2 babérlevél
1 teáskanál római kömény
400 g konzerv-daraboltparadicsom
400 g konzerv-fehérbab
1 zöld kaliforniai paprika, felkockázva
1 piros kaliforniai paprika, felkockázva
1 lime leve
1 csokor koriander, apróra vágva

Elkészítés:

A félbevágott édeskrumplikat megolajozzuk, sózzuk, borsozzuk, és a vágott féllel lefelé betesszük a sütőbe sülni 180 fokra, kb. 40 percre.
Addig egy serpenyőben olajon hagymát pirítunk, mehet hozzá a zellerszár, majd a fokhagyma, aztán a fűszerek még a forró olajra, majd amikor már jó illata van, mehet a paradicsom, a bab, és a paprikák. Legvégül a lime leve és a friss koriander.
Az elkészült édeskrumplik közepébe mélyedést csinálunk – a maradék krumpli mehet vissza a raguba –, és betöltjük a babos paradicsommal. Irány a sütő még kb. 20 percre.
Tálaláskor a maradék ragu, ha van, mehet mellé, és még megszórhatjuk korianderrel.

Tipp:

Hideg növényi joghurt – én a kókuszjoghurtot szeretem – vagy tejföl finom a forrón tálalt édeskrumplihajók tetején. Illetve kipróbálhatjátok lencsével vagy csicseriborsóval is bab helyett.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -