Egy hete lett vége az ünnepi zabálásnak, amikor Eszter azt mondta, hogy ő már nem bír több flódnit sütni. Mi egy nappal előtte ettük meg az utolsó flódnimorzsákat, én sem rajongtam a gondolatért. Ennek ellenére mindketten úgy gondoltuk, hogy a vendégeink örülnének flódninak. Nem álltunk neki egymást győzködni, még üzletelni se, hogy “naaaa, én vállalom a főételt, te süsd meg a flódnit, légyszíííí”, éreztük, hogy ez nem menne. Aztán egyszer Eszter azt találta mondani, hogy készítsünk flódni fagyit és ez egyből mindent megoldott. Nagyon szeretek fagyit csinálni, azt pedig kifejezetten élvezem, amikor valamit fagyivá kell alakítani. Könnyen ment innen az üzlet, enyém lett a fagyi, Eszteré a keksz és az almakompót. Szerencsére jó sok fagyi készült, itthonra is jutott belőle. Kekszet nem készítettem hozzá csak borban főtt almát. Szilvalekvárt kanalaztatunk mellé és ünnepi flódni ide vagy oda, még mindig nyitogatjuk a mélyhűtőt az utolsó falatokért.

Flódni fagyi

Recept (2 féle, összesen 1 l fagyihoz)

10 dkg darált dió
10 dkg darált mák
1/4 l tej
1/2 l tejszín
12 dkg cukor
1/2 tk só
5 tojás sárgája

A tejet a tejszínnel, a cukorral és a sóval felmelegítem, ha meleg, lehúzom a tűzről és ketté osztom. Az egyik adag tejbe belekeverem a darált diót, a másikba a darált mákot. Lefedem és egy órán át pihentetem.
Mindkét tejes keveréket felmelegítem (nem forralom).  Egy tálban felverem a tojássárgákat, majd két keverőtálba kettéosztom. Folyamatos keverés közben lassan hozzáöntöm az egyikhez a meleg diós tejet, a másikhoz a mákosat. Visszaöntöm őket a lábosaikba és közepes láng felett sűrűre főzöm a kétféle fagyialapot. Akkor jó, ha a kanalat szépen bevonja és nem folyik. Leveszem a tűzről és hagyom kihűlni, néha megkeverem, amíg szinte teljesen kihűl. Hűtőben teljesen lehűtöm mindkét masszát. Először a diósat öntöm őzgerinc formába, a mélyhűtőbe teszem, amíg a mák fagyi elkészül a fagyigépben. A kissé megfagyott dió fagyira öntöm a fagyigépben elkészült mák fagyit is, fóliával letakarom a formát és mélyhűtőbe teszem legalább 3 órára.
A két fagyit el lehet készíteni külön-külön is.

A borban főtt almához 6 kisebb almát meghámozok – fel is lehet őket szeletelni és magházukat kivágni, így könnyebben fogyaszthatók, viszont kevésbé szépek lesznek.
Egy közepes lábosba 1/2 l száraz fehérbort, 3 ek barnacukrot, 1 kis darab fahéjrudat, 2 szem szegfűborsot és 2 szem szegfűszeget teszek. Felforralom és beleteszem az almákat. Fedő alatt lassú tűzön addig főzöm, amíg az almák szinte szétesnek – gyakran forgatom őket, teljesen megpuhulnak és a bor egészen sziruposra sűrűsödik. Hagyom az egészet kihűlni és fogyasztásig a hűtőbe teszem.

A desszert összeállításakor egy vastagabb szeletet vágok a fagyiból, mellé teszek egy almát, rákanalazok egy kanálnyit a szirupból, amiben főtt és egy kis adag szilva lekvárt teszek mellé.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkFánk – a híres beignet
Következő cikkZa’atar, humusz
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

1 HOZZÁSZÓLÁS