A few words in English, as I usually write this blog in Hunagrian but since this photo won second place in the February DMBGIT, I expect some visitors who don’t speak Hunagrian that well…
I posted this photo and the recipe when the first Hungarian food blog event was taking place, the subject was low-calorie gourmet desserts. At the time I was not posting at all because I had a bad burn on my wrist from making apple upside down cakes and was thus unable to cook. The only thing I was able to manage, to soothe my craving for my kitchen, was a simple hot chocolate, which of course, did not qualify as a low-cal dessert but helped my to beat the blues about the burnt hand.

Miközben az egész magyar gasztroblogszféra a kalóriaszegény desszertekről értekezik, én egy masszívan kalóriadús posttal jelentkezem. Ez biztosan sok mindent elárul rólam. Szolgálok némi magyarázattal, de a feltételezésekkel sem szállok vitába. Egy egész hete nem főztem semmit, ami komoly elvonási tüneteket produkál már napok óta, de sajnos a kezem még nem gyógyult meg. Reggel még egy valamirevaló reggelit sem voltam képes elkészíteni, az efölötti csalódottságot kénytelen volt hát az agyam valamivel elnyomni. Ekkor úszott be lelki szemeim elé az egyik legnagyobb gyengém: a forró csokoládé. Igazi sűrű, bársonyos, mélységesen bűnös, telt ízű csokoládéra gondoltam, amiből a legkíválóbbat talán Párizsban az Angelina Caféban lehet kapni, de itthon a (Budai) Szamosban sem készítik rosszul. Szerencsére tized annyira sem olyan bonyolult elkészíteni, mint amennyire istenien finom, így nekiláttam és most már sokkal jobban érzem magam.

Sűrű forró csokoládé


Recept (4 személyre)

20 dkg jó minőségű csokoládé (keserű vagy félédes, magas kakótartalmú)
1 dl víz
4 ek forró víz
3 dl tej
2 ek sötét barnacukor (vagy ízlés szerint)

A csokoládét apró darabokra töröm. Egy lábosba vizet teszek, erre egy másik lábost helyzek és közepes lángon a vizet felforralom. A csokoládét az 1 dl vízzel a felső lábosba teszem és a gőz fölött felolvasztom. Amikor a massza teljesen homogén lesz, leveszem a tűzről, hozzákeverem a 4 ek forró vizet és a barnacukrot. Ez a forró csoki alapja, ezt lehet tejjel higítani. Szerintem az ideális arány ehhez a mennyiséghez 3 dl forró tej hozzáadása, de ezt ízlés szerint lehet változtatni. 4 kb. 1 dl-es adag készül így el, ami gazdagsága miatt éppen elég még a legelveteműltebb csokoládéimádóknak is. Azonnal fogyasztható.

Ezt a forró csokoládé alapot lehet persze még tovább fokozni, többféle ízesítéssel készíteni: készülhet belőle chilis; fahéjas-szerecsendiós; de akár vaníliás változat is.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkKagylótészta csirkehússal és pestóval
Következő cikkVissza a konyhába
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

15 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Elgondolkodtató a fcs-recept.
    Nem kellene a víz helyett is tejet inkább?
    Ellenben, ha valaki isteni fehércsokoládét szeretne: irány a Jancsi és Juliska (Podmaniczky utca), elfogadható áron, valami isteni.
    Csók minden forrócsoki imádónak.
    Manó bácsi

  2. Szia. 🙂 Unatkoztam itthon, és valami édességre vágytam… Elkészítettem a forró csokidat, fehér csokiból. 🙂 Csak egy adagot. 🙂 Cukor és tej nélkül. Hogy ez milyen isteni. Ténylég rá lehet szokni… 🙂 Köszönöm a receptet. =)