– Dórikám, van itt egy vadnyúl. Vidd el!
– Nem köszönöm Nagyi, nem szeretem annyira a vadnyulat.
– De vidd csak el!
– Nagyi, egyétek meg nyugodtan, tényleg.
– Nem szeretem és sem, akkor megy a kutyának.
– Na jó, akkor elviszem.

Konyakos-fügés vadnyúlpástétom

Ez a beszélgetés előzte meg a hozzánk érkező vadnyulat. Eddig egyetlen egyszer készítettem csak, vadasnak, akkor nem voltam oda érte. Nem is hoztam el az egészet, csak a két combját meg a mellét. Szentségtörés, de a többi valószínűleg ment a kutyának. Fogalmam se volt, hogy mit kezdek majd vele, de elhatároztam, hogy nem hagyom napokig a hűtőben senyvedni csak azért, hogy végül kidobjam, akkor már inkább kapta volna a kutya. Másnap reggel félálomban eszembe jutott egy réges-régi síelés. Anyukámékkal és barátaikkal mindig karácsony után néhány nappal mentünk síelni. Már a kávészünetekben elkezdődött a zabálás út közben – mindenki hozott valami karácsonyi maradékot (így utólag biztos vagyok benne, hogy minden anyuka külön készült a “maradékkal”). Egyszer valaki nyúlpástétomot hozott, amit a parkolóban tömtünk a szánkba mohón, majd visszaültünk az autókba és utaztunk tovább. Olyan rég óta hordozom magammal ezt az emléket, hogy nagyon örültem neki, amikor ebben találtam meg a vadnyúl kérdés megoldását.

Annához fordultam tanácsért, mert nincs olyan profi pástétomformám, mint neki, de hamar kiderült, hogy ugyanannyi a teendő, mint a libamájnál: amikor megsült jól le kell nyomni súllyal, hogy összetömörödjön és majd ne essen szét a szeletelés során. Az is jót tesz neki, ha pihen egy napot a hűtőben.

Recept

60 dkg vadnyúl filé (comb és mell)
20 dkg pecsenye kacsamáj
10 dkg szalonna
15 dkg aszalt füge 1/2 dl konyakba áztatva
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
vaj

fügebalzsam vagy 12 éves balzsamecet vagy beforralt balzsamecet

A fügék szárát levágom, eldobom. A gyümölcsöket 1-2 cm-es darabokra vágom és nyakonöntöm konyakkal. 1-2 órát vagy egy éjszakát hagyom pihenni lefedve. A húst nagyobb lyukú húsdarálón ledarálom, egy nagyobb tálba teszem. A májat 1-2 cm-es darabokra vágom és 1 tk vajon 1 percig pirítom, éppen csak addig, amíg egy kicsit elfehéredik, majd a darált húshoz adom. A szalonnát egészen apró kockákra vágom és szintén a húshoz adom. Összekeverem, beleöntöm a fügéket a konyakos lével együtt. Beledobok 2 gerezd szétnyomott, majd egészen finomra vágott fokhagymát, sózom, borsozom és az egészet alaposan összekeverem.
Egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt szögletes őzgerinc formába nyomkodom a masszát (lehet, h működik papír nélkül is, de nem mertem reszkírozni, nehogy beleragadjon, nem tapadásmentes a formám) és alufóliával 3-4-szer körbetekerem. Tepsibe teszem, amit felöntök annyi forró vízzel, ami a sütőforma feléig felér. 140 fokra előmelegített sütőben 1,5 órán át gőzölöm.
Kicsomagolom, egy réteg alufóliával letakarom és súlyt teszek rá (2 kg liszt és a Szakácsok KÖnyve és az Ízek Itáliája), így hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, leveszem a súlyt, leöntöm a kipréselődött lét, lefedem és éjszakára behűtöm. Másnap szeletelem, megpöttyözöm fügebalzsammal és fogyasztjuk.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkBaklava
Következő cikkMacaron projekt – elsőre nem is rossz
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

2 HOZZÁSZÓLÁS