Azokban az országokban, ahol a füge nem csak szenvedve érik be sokkal korábban kezdődik a szezon és úgy tűnik tovább is tart. Néhány hete az Aldiban lehetett jó áron lila fügét venni, most a Sparban kaptam török fügéket, lilákat. Hozzáteszem, akinek van fügefája még most is szüretelhet róla – itthon általában zöldet, de az nem baj, nagyon finom, ha elég napot kap és jó édesre érik – de gyorsan tegye meg, mert ha jön a fagy, oda lesz a drága kincs! A nagy keresgélésben, amikor is a legjobb fügés receptre vadásztam arra jutottam, hogy azok a receptek működnek jól, amik nincsenek túlbonyolítva. Az édes-sós ellentétre építő fügés saláta, vagy egy egyszerű tart fűszerekkel és mézzel sokkal élvezetesebb, mint a túlbonyolított sütemények és nehéz sültek. Ez persze a friss fügére igaz, a szárított/aszalt sokkal jobban bírja a nehézkesebb párosításkat. Épp ezért a szezon valószínűleg utolsó fügéiből a legegyszerűbb süteményt készítettem el. Nem állítom, hogy ez a legjobb fügés recept, de rétesnek mindenképpen különleges és egyáltalán nem bántam meg, hogy a fügéket így használtam fel.

Fügés rétes tejcsokival

fuges retes.jpg

Recept

4 réteslap
60 dkg füge
4 ek méz
5 dkg tejcsokoládé
5 dkg olvasztott vaj
2 db babapiskóta morzsává törve
1 ek keserű kakaó

A fügéket megmosom, csumájukat levágom és a gyümölcsöt 4-6 cikkelyre vágom. Tálba teszem és összeforgatom a mézzel, beletördelem a tejcsokit.

A réteslapokat egyenként megkenem bőségesen olvasztott vajjal és egymásra fektetem. A legfelsőt meghintem összezúzott babapikótával, majd a tölteléket az egyik rövodebb végéb halmozom végig a tészta mentén. Feltekerem, a tetejét is alaposan bekenem vajjal.

140 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm. A sütőből kivéve hagyom langyosra hűlni, meghintem kakaóval és tálalom.Mint minden rétes, ez is frissen az igazi.

fuges retes 2.jpg

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

2 HOZZÁSZÓLÁS