Gigantikus cookie

Néhány hónapja felfedeztem egy blogot, Lemonpi a neve. Bírom. Tetszenek a fotók, a stílusa és közel állnak a szívemhez a sütik, ami ott készülnek. A sztoriba még nem tudtam teljesen beleásni magam, de ez is folyamatban van. Ritka eset, amikor meglátok egy receptet és azonnal nekilátok egy az egyben elkészíteni, amit olvasok. Ezzel a sütivel ez történt. Talán ez volt az első ilyen eset. De hogyan is tudnék ellenállni egy óriás méretű chocolate chip cookie sütinek?

Chocolate chip cookie süti

Nem flancos, nem szexi, pont úgy néz ki, mont egy hatalmas, sütőformába kényszerített amerikai csokis keksz, és pont annyira finom is. Nem kell túlsütni, hogy a belseje kicsit nyúlósan lágy maradjon és a csoki olvadozzon benne, ha olyanja van, akár folyjon is ki, amikor felszeleteljük a süteményt. A tésztát nem kell hosszan pihentetni sütés előtt (mint a tökéletes chocolate chip cookie-t), viszont sütés után bőven kell neki időt hagyni, hogy kihűljön. Tehát ez is viszonylag lassan készül és garantálom, hogy annál sokkal gyorsabban fogy el.

Recept

11 dkg vaj
20 dkg 60 % kakaótartalmú csokoládé apró darabokra vágva (vagy csokichips)
12,5 dkg liszt
1 1/2 tk sütőpor
csipet só
20 dks világosbarna cukor
1 tk vaníliakivonat
1/2 tk mandulakivonat
1 tojás

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A lisztet a sóval és a sütőporral összekeverem, félreteszem. Keverőgépben a vajat krémesre verem a cukorral, a vanília-, és mandulakivonattal. Hozzáadom a tojást és alaposan kikeverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a szárazanyagokat, a végén pedig a csokoládét.
A tésztát sütőpapírral bélelet, 25 cm-es tortafomába teszem és elegyengetem (a massza sűrű lesz). 20 percig sütöm, amíg halványarany színt kap és a szélei kissé felpuffadnak – középen lehet egy kicsit puhább a tészta, de ne legyen nyers. A sütőből kivéve 10 perc után késsel körbeszaladok a forma mentén, hogy elváljon tőle a sütemény, majd így hagyom teljesen kihűlni – ez 3-4 óra is lehet.

Desszertfanatikus társaimnak ajánlom, hogy készítsenek mellé cheesecake fagyit (recept hamarosan), a kettő együtt brutális.

Recept eredetileg David Guas és Raquel Pelzel: Damn Good Sweet c. könyvéből, a Lemonpi blogon keresztül.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -