Gomba bolognai ricottával töltött kagylótésztával
Havas DóraNem csak egy húsmentes gomba bolognairól van itt szó, hanem ricottás krémmel töltött óriás kagylótésztáról, amit gomba bolognaival összesütve tálalunk. Jól jöhet olyan alkalmakkor ez a recept, amikor ki szeretnénk váltani a húst egy klasszikus receptben.
Hozzávalók (4 személynek):
A raguhoz:
50 dkg csiperkegomba
3 evőkanál étolaj
1 nagyobb hagyma
2 sárgarépa
2 szárzeller
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál friss kakukkfű
½ teáskanál friss rozmaring
5 dkg szárított erdei gomba 2 dl forró vízbe áztatva
40 dk paradicsom konzerv
1 teáskanál só
A kagylótésztához:
30 dkg óriás kagylótészta
20 dkg ricotta
5 dkg frissen reszelt parmezán
½ citrom frissen reszelt héja
Elkészítés:
A szárított gombát a főzés előtt ½ órával felöntjük forró vízzel.
A csiperkegombát késes aprítógépben (vagy késsel) durvára aprítjuk.
Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük és több részletben, magas lángon lepirítjuk rajta a felaprított gombát.
A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a zellert felszeleteljük. A serpenyőbe újabb 3 evőkanál olajat öntünk és alaposan lepirítjuk rajta a zöldségeket, majd puhára pároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és barnára pirítjuk (vigyázzunk, hogy ne égjen meg!).
Összekeverjük, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet és a rozmaringot. A szárított gomba levét a lábasba öntjük és összekeverjük a pirított zöldségekkel, majd hozzáadjuk a szárított gombát, a pirított gombát és a paradicsom konzervet is. Fedő nélkül, közepesen erős láng felett sűrűre főzzük.
A kagylótésztát a csomagolás feltüntetett instrukciók alapján lobogó sós vízben fogkeményre főzzük. A ricottát habosra keverjük a parmezánnal és a citromhéjjal és a kifőtt kagylótésztákba kanalazzuk.
Egy hőálló edény alján szétkenünk 1 merőkanálnyit a gombás raguból, erre fektetjük a töltött tésztákat, majd meglocsoljuk a maradék raguval, megszórjuk parmezán sajttal és 15-20 perc alatt összesütjük 180 fokra előmelegített sütőben. A végén friss bazsalikomot tépkedünk a tetejére.