Gomba bolognai ricottával töltött kagylótésztával

Nem csak egy húsmentes gomba bolognairól van itt szó, hanem ricottás krémmel töltött óriás kagylótésztáról, amit gomba bolognaival összesütve tálalunk. Jól jöhet olyan alkalmakkor ez a recept, amikor ki szeretnénk váltani a húst egy klasszikus receptben.

Hozzávalók (4 személynek):

A raguhoz:

50 dkg csiperkegomba
3 evőkanál étolaj
1 nagyobb hagyma
2 sárgarépa
2 szárzeller
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál friss kakukkfű
½ teáskanál friss rozmaring
5 dkg szárított erdei gomba 2 dl forró vízbe áztatva
40 dk paradicsom konzerv
1 teáskanál só

A kagylótésztához:
30 dkg óriás kagylótészta
20 dkg ricotta
5 dkg frissen reszelt parmezán
½ citrom frissen reszelt héja

Elkészítés:

A szárított gombát a főzés előtt ½ órával felöntjük forró vízzel.

A csiperkegombát késes aprítógépben (vagy késsel) durvára aprítjuk.

Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük és több részletben, magas lángon lepirítjuk rajta a felaprított gombát.

A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a zellert felszeleteljük. A serpenyőbe újabb 3 evőkanál olajat öntünk és alaposan lepirítjuk rajta a zöldségeket, majd puhára pároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és barnára pirítjuk (vigyázzunk, hogy ne égjen meg!).

Összekeverjük, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet és a rozmaringot. A szárított gomba levét a lábasba öntjük és összekeverjük a pirított zöldségekkel, majd hozzáadjuk a szárított gombát, a pirított gombát és a paradicsom konzervet is. Fedő nélkül, közepesen erős láng felett sűrűre főzzük.

A kagylótésztát a csomagolás feltüntetett instrukciók alapján lobogó sós vízben fogkeményre főzzük. A ricottát habosra keverjük a parmezánnal és a citromhéjjal és a kifőtt kagylótésztákba kanalazzuk.

Egy hőálló edény alján szétkenünk 1 merőkanálnyit a gombás raguból, erre fektetjük a töltött tésztákat, majd meglocsoljuk a maradék raguval, megszórjuk parmezán sajttal és 15-20 perc alatt összesütjük 180 fokra előmelegített sütőben. A végén friss bazsalikomot tépkedünk a tetejére.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -