Gyümölcsös csúsztatott palacsintatorta
Havas DóraA csúsztatott palacsinta mindenkint levesz a lábáról. A hagyományos palacsintánál sokkal könnyebb, habosabb, és mindig torta formában érkezik. A jól ismert diós-lekváros töltelék helyét egy gyümölcsös, nyárra hangolt krém veszi át ebben a változatban.
Hozzávalók 1 tortához:
A palacsintához:
6 tojás, kettéválasztva
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
7 dk g puha vaj
3,5 dl tej
egy csipet só
olaj a sütéshez
A barackos töltelékhez:
3 nagyobb őszibarack
2 ek barna cukor
½ citrom frissen facsart leve
2-3 ek whisky vagy rum
20 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
3 ek porcukor
½ citrom reszelt héja
A díszítéshez:
10 dkg málna
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A barackokat kimagozzuk, meghámozzuk, fedaraboljuk és egy nagyobb serpenyőbe tesszük. Magszórjuk cukorral és hozzáadjuk a citrom levét is. Közepesen erős láng felett 1-2 percig főzzük, amíg elkezd összeesni a gyümölcs. Gyorsan hozzáadjuk a whisky-t és további 1 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül betesszük a hűtőbe.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk a mascarponéval, a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A mascarpone krémhez keverjük a lehűlt barackot és az egészet a hűtőbe tesszük, amíg kisütjük a palacsintát.
A palacsintához a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a tejet és ezekkel is simára keverjük. Végül, de csak közvetlenül sütés előtt, felverjük a tojásfehérjét is és lazán a masszához forgatjuk.
Egyenként kisütjük a palacsintákat – mindegyiket csak az egyik oldalán, és a sült oldalval lefelé egy tányérra csúsztatjuk. Megkenjük 2 evőkanálnyi barackos krémmel, majd jöhet a következő palacsinta. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az utolsó palacsinta is a helyére kerül. Porcukorral megszórjuk és friss málnával díszítjük. Azonnal tálaljuk.