Gyümölcsös csúsztatott palacsintatorta

A csúsztatott palacsinta mindenkint levesz a lábáról. A hagyományos palacsintánál sokkal könnyebb, habosabb, és mindig torta formában érkezik. A jól ismert diós-lekváros töltelék helyét egy gyümölcsös, nyárra hangolt krém veszi át ebben a változatban.

Hozzávalók 1 tortához:

A palacsintához:

6 tojás, kettéválasztva

15 dkg porcukor

15 dkg liszt

7 dk g puha vaj

3,5 dl tej

egy csipet só

olaj a sütéshez

A barackos töltelékhez:

3 nagyobb őszibarack

2 ek barna cukor

½ citrom frissen facsart leve

2-3 ek whisky vagy rum

20 dkg mascarpone

1 dl habtejszín

3 ek porcukor

½ citrom reszelt héja

A díszítéshez:

10 dkg málna

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A barackokat kimagozzuk, meghámozzuk, fedaraboljuk és egy nagyobb serpenyőbe tesszük. Magszórjuk cukorral és hozzáadjuk a citrom levét is. Közepesen erős láng felett 1-2 percig főzzük, amíg elkezd összeesni a gyümölcs. Gyorsan hozzáadjuk a whisky-t és további 1 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül betesszük a hűtőbe.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk a mascarponéval, a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A mascarpone krémhez keverjük a lehűlt barackot és az egészet a hűtőbe tesszük, amíg kisütjük a palacsintát.

A palacsintához a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a tejet és ezekkel is simára keverjük. Végül, de csak közvetlenül sütés előtt, felverjük a tojásfehérjét is és lazán a masszához forgatjuk.

Egyenként kisütjük a palacsintákat – mindegyiket csak az egyik oldalán, és a sült oldalval lefelé egy tányérra csúsztatjuk. Megkenjük 2 evőkanálnyi barackos krémmel, majd jöhet a következő palacsinta. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az utolsó palacsinta is a helyére kerül. Porcukorral megszórjuk és friss málnával díszítjük. Azonnal tálaljuk.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -