Habos csokis pite
Vogel DianaEgy isteni csokis pite receptre mindenkinek szüksége van. Ez a recept ráadásul még egy óriási habtakaró alá rejti a csokoládét és a roppanós pitét, amitől pihe-puha és igazán csalogató lesz.
Hozzávalók:
A pitetésztához:
16 dkg tönköly liszt
8 dkg hajdina liszt
3 evőkanál natúr mogyoróvaj
1 tojás sárgája
70 ml olívaolaj
6-8 evőkanál jéghideg víz
1 csipet só
A csokoládé töltelékhez:
30 dkg minimum 65 %-os étcsokoládé
3 dl tejszín
2 evőkanál méz
10 dkg puha vaj
1 nagy csipet só
A tojáshabhoz:
6 tojás fehérje
18 dkg porcukor
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 csipet só
Elkészítés:
A pitetészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva minimum egy órát hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a tésztával egyenletesen kibélelünk egy piteformát. Alját villával megszúrkáljuk, sütőpapírt terítünk a belsejébe és vakbabot beleszórva, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Eltávolítjuk a babot és a tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládékrém hozzávalóit egy kisebb lábasban összemelegítjük és krémesre keverjük. Ha kissé kihűlt, a pite belsejébe szűrjük, majd hűtőben hagyjuk pár órát dermedni. Fogyasztás előtt a tojásfehérjéket vízgőz felett, a porcukorral, sóval és a vaníliakivonattal, elektromos habverővel kemény habbá verjük, majd a hideg torta tetejére halmozzuk. Ekkor pár percre a sütőben grillfokozaton, vagy zsebsárkány segítségével a habot enyhén karamellizáljuk.