Harira – paradicsomos csicseriborsóleves

Észak-afrikai leves, elsősorban Marrokkóban a böjti időszak ünnepi étele – az egész napos koplalás után ez az első étel, amit magukhoz vesznek a hívők. Egyszerre kímélő és laktató, gyöngéd és izgalmas. Közepesen fűszeres leves, amit forrón illik fogyasztani, hogy azonnal átjárja a testet és a lelket.

Hozzávalók 4-6 személynek:

1 fej vöröshagyma
1/4 zellergumó
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
4 dl passata (passzírozott paradicsom vagy házi paradicsomlé)
2 tk őrölt kurkuma
2 tk őrölt római kömény
2 tk őrölt koriander (mag)
2 tk csípős pirospaprika
1/2 tk őrölt fahéj

frissen őrölt bors
2 doboz csicseriborsó konzerv
15 dkg lencse
2 l zöldségalaplé
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a zellert nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymákat összetörjük, majd mindhármat az olajon megfonnyasztjuk. Ha összeestek, rádobjuk az összes fűszert és 1 percig pirítjuk az egészet, amíg illatozni kezd. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és újabb 1 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk az átmosott lencsét és a zöldségalaplét. Felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul – kb. 35-40 perc. Közben a csicseriborsót lecsöpögtetjük. Ha a lencse megpuhult, hozzáadjuk a leveshez a csicseriborsót és az apróra vágott petrezselymet. Az egészet átforrósítjuk. Citromgerezdekkel és frissen sült (vagy átsütött) pitával tálaljuk.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -