Házi csirkemájkrém

Kacsa vagy csirkemáj pástétomnak akármikor nekiállhatunk otthon, kb. 1/2 óra munkát igényel csupán. Ebből is lehet nagyobb adaggal előre dolgozni, légmentesen, zsírral lezárva eláll a hűtőben.

 

Hozzávalók:

1/2 kg csirkemáj
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 tk. só
kb. 1/2 tk. frissen őrölt fehérbors
1 ek. friss morzsolt majoranna
1/2 dl száraz fehérbor
3 ek. olívaolaj
25 dkg vaj

Elkészítés:

A vaj feléből tisztított vajat készítünk: kis lábosba tesszük és a lehető legalacsonyabb lángon 25-30 percig hagyjuk finoman bugyogni, amíg teljesen szétválik. A habját és a savót leszűrjük, a tisztított vajat félretesszük.

A májat megtisztítjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 ek. olívaolajat, a durvára vágott hagymát és az összetört fokhagymagerezdeket közepes lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a maradék olajat, magasabbra vesszük a lángot, a májat is a serpenyőbe tesszük kevés sóval, borssal és a morzsolt majorannával. Kb. 5 percig pirítjuk, amíg a máj kívül megpirul, de belül puha és rózsaszín marad.

A serpenyőbe öntjük a bort és elfőzzük az alkoholt. Az egészet turmixgépbe tesszük és 5 percig turmixoljuk, közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vajat. Leállítjuk a gépet, ha kell utánafűszerezzük a májkrémet, és még egyszer átturmixoljuk, hogy teljesen selymes legyen.

Akkora tálba (ha tovább szeretnénk tárolni, több kis tálba) tesszük, amiben még 2-3 cm hely marad a tetején. Nedves sütőpapírral (amennyire csak lehet légmentesen) lefedjük és hűtőbe tesszük 1 órára. Amikor megszilárdult, ráöntjük a tisztított vajat és éjszakára a hűtőbe tesszük, amíg a vaj teljesen keményre hűl.

Tipp

Melós dolog ez az uzsonnabiznisz, főleg, ha jót akarunk. Szerintem a jó uzsonna kulcsa az előkészítés. Ha csipásan, a reggeli őrület közepén kell valami egészségeset és kreatívat alkotni, egészen biztos vagyok benne, hogy szalámis szendvics lesz a vége. A másik jolly joker ez a házi májpástétom. Ez az, amit soha nem veszek készen, egyenrangú a virslivel, amit inkább nem eszünk, mert azt nem állok neki házilag készíteni.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -