Házi kakaós csiga

Van olyan gyerek, aki ne rajongana a kakaós csigáért? Aligha. A házi változat ellenállhatatlanul finom, csupa-csupa kakaó, és tudjuk, mi kerül bele, ami szintén nem elhanyagolható szempont. Egy tepsi biztosan nem lesz elég...

Hozzávalók 12 db darabhoz:

60 dkg liszt

3,5 dl tej

30 g élesztő

50 g cukor

10 g só

30 dkg vaj

25 dkg cukor

10 dkg kakaó

Elkészítés:

A vajat közepesen keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú tégalalpot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe.

A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet, és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyújtjuk és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk, kissé bevizezzük és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk, és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét. Feltekerjük és korongokat vágunk belőle.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és vizes kézzel kicsit lenyomkodjuk. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha nagyon felpúposodtak, a csigák közepét ismét lenyomkodjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkMarokkói szendvics
Következő cikkKrumpligofri
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.