Házi ketchup
Vogel DianaHozzávalók (1 kg paradicsomhoz)
1 kg jó érett paradicsom
1 doboz fürtös koktélparadicsom
olívaolaj
25 dkg barnacukor
só
3 ek. almaecet
1 tk. zellermag
Elkészítés:
A koktélparadicsomot a szárával együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk barna cukorral. Sütőben addig sütjük, amíg a héja megreped és levet ereszt.
A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk és feltesszük főni. Várjuk meg, hogy forrjon, ezután tegyünk hozzá 25 dkg barna cukrot, 3 ek. alma ecetet, a zellermagot 1 tk. sót, 1 mk. őrölt szegfűszeget és 3 ek. olívaolajat. Így is összeforraljuk, először nagy lángon, majd kisebbre vehetjük.
A sütőben lévő paradicsom levét hozzáöntjük a főzött paradicsomhoz és az egészet összeforraljuk. Amikor elfő a habja és sűrűsödni kezd, botmixerrel pürésítjük és egy szűrőn átpasszírozzuk. Nagy lángon tovább főzzük, amíg ketchup sűrűségű nem lesz. Sterilizált üvegekbe töltjük.
Tipp
Lefagyasztva is el lehet tenni, az alap ketchupot. De készíthetünk provance-i, chilis, mediterrán fűszerekkel különféle változatokat is. Tésztákhoz, pizzához, gnocchihoz, mártogatóshoz, mediterrán terrine-hez vagy salsa alapnak tökéletes…