Házi ketchup

Hozzávalók (1 kg paradicsomhoz)

1 kg jó érett paradicsom

1 doboz fürtös koktélparadicsom

olívaolaj

25 dkg barnacukor

3 ek. almaecet

1 tk. zellermag

Elkészítés:

A koktélparadicsomot a szárával együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk barna cukorral. Sütőben addig sütjük, amíg a héja megreped és levet ereszt.

A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk és feltesszük főni. Várjuk meg, hogy forrjon, ezután tegyünk hozzá 25 dkg barna cukrot, 3 ek. alma ecetet, a zellermagot 1 tk. sót, 1 mk. őrölt szegfűszeget és 3 ek. olívaolajat. Így  is összeforraljuk, először nagy lángon, majd kisebbre vehetjük.

A sütőben lévő paradicsom levét hozzáöntjük a főzött paradicsomhoz és az egészet összeforraljuk. Amikor elfő a habja és sűrűsödni kezd, botmixerrel pürésítjük és egy szűrőn átpasszírozzuk. Nagy lángon tovább főzzük, amíg ketchup sűrűségű nem lesz. Sterilizált üvegekbe töltjük.

Tipp

Lefagyasztva is el lehet tenni, az alap ketchupot. De készíthetünk provance-i, chilis, mediterrán fűszerekkel különféle változatokat is. Tésztákhoz, pizzához, gnocchihoz, mártogatóshoz, mediterrán terrine-hez vagy salsa alapnak tökéletes…

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVIDEÓ: Paradicsom galette
Következő cikkŐrizzük a nyarat!
"Ami a szívemen, az a szádon" Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.