Kétféle módszer közül választhatunk, ha libamellet szeretnétek sütni: tűzhelyen, serpenyőben sütés, vagy tűzhelyen és sütőben. A választást nem csak a kedvünk fogja befolyásolni, hanem az is, hogy mekkora melleket szeretnénk elkészíteni. A nagyobb liba- vagy kacsamellek nem sülnek át serpenyőben, ilyenkor szükség lesz a sütőre.

1. Serpenyőben pirítás és sütés

A kisebb, max. 20 dkg-os szeletekhez ez a legegyszerűbb megoldás. Ezeken a húsokon általában vékonyabb a zsírréteg és maga a hús sem túl vastag.

Egyszerűen sózzuk és borsozzuk bőven a hús mindkét oldalát, a bőrt irdaljuk jó sűrűn, hogy alá is bejussanak a fűszerek. Közepesen erős láng felett hevítsünk fel egy serpenyőt és tegyük bele a libamellet bőrös oldalával lefelé. Kíméletesen süssük pirosra, ez kb. 8 perc a szelet méretétől függően. Közben mindig ellenőrízni kell, nehogy megégessük! Fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk le 4-5 perc alatt rozéra, 6-8 perc alatt átsül a mell. Ha biztosak akarunk lenni, hogy megfelelően átsütöttük a hús, használjunk maghőmérőt. Ha a hús belső hőmérséklete 70-75°C, biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően átsült és a fogyasztása biztonságos.

2. Serpenyőben pirítás + sütőben sütés

A nagyobb szelet libamelleket nem fogjuk tudni serpenyőben elkészíteni. Ezek 35-50 dkg súlyúak is lehetnek, a hús és a zsír vastagsága hosszabb hőkezelést igényel. Ilyenkor a módszer a következő:

  • A húst ugyanúgy előkészítjük, mint a serpenyős módszernél.
  • Közepesen erős láng felett hevítsünk fel egy serpenyőt és tegyük bele a libamellet bőrös oldalával lefelé.
  • Kíméletesen süssük 8-10 percig, amíg a zsír kiolvad és a bőr elkezd pirulni.
  • Tegyük át egy tepsire vagy hőálló tálba, továbbra is bőrös oldalával lefelé és 220 fokra előmelegített sütőben süssük további 8 percig.
  • Fordítsuk meg a húst és így is süssük 8 percig, ha rozé mellet szeretnénk, 10-12 percig, ha jobban szeretnénk átsütni. Itt is lehet magőmérőt használni.
  • A sütőből kivéve pihentessük a húst szabadon 10 percig, majd szeleteljük. A pihentetés során a bőr ropogósabb, a hús pedig omlósabb lesz, ezt a lépést ne hagyjuk ki!

 

5/5 (7)

Kérjük, értékeljen