Hokkaido töltve – rizs és hús nélkül

Megtaláltak a héten a tökfélék. Volt cukkini, töltött padlizsán, sőt, rántott patisszon is (milyen régen ettem és milyen jól esett!), és most itt egy kisebb hokkaido. Azért vettem, hogy megtöltsem, illetve elsősorban azért, mert nagyon szép volt. Levest még nem szeretnék készíteni belőle, mert akkor aztán végképp őszi hangulatom lenne. Az időjárás mégis befolyásolta a tök sorsát, mert egy kicsit tartalmasabb lett a töltelék annál, amit eredetileg elképzeltem. Kell valami, ami fűt.

Kecskesajttal, rozskenyérrel töltött tök

Azt tudtam, hogy nem szeretnék tenni bele se rizst, se húst, viszont nem tudtam elszakadni a kecskesajt-sütőtök párosítástól. Volt itthon egy kevés szikkadt rozskenyér, az adta a tartalmat, Gondolkoztam tésztán is, de végül ez győzött – a klasszikus sült csirke-töltelék lebegett a szemeim előtt, némiképp átdolgozva: máj és gomba helyett sok sajt, hagyma, fokhagyma került bele. Egészen más lett, és az jó.

Recept (2 személyre)

1 közepes hokkaido tök
2 nagy szelet rozskenyér
15 dkg bacon
1 fej lilahagyma
15 dkg kecskesajtkrém
7 dkg cheddar sajt
1 marék pisztácia durvára vágva
1 kis csokor petrezselyem
frissen őrölt bors
2 ek tejszín

A bacont csíkokra vágom, száraz serpenyőbe teszem és pirosra sütöm. Amikor elkezd pirulni, mellédobom a vékony szeletekre vágott lilahagymát, 1 percig pirítom és elzárom a gázt.
A kenyeret hájával együtt 1 cm-es kockákra vágom, közepes tálba teszem. A tálba öntöm a hagymás bacont is, zsírjával együtt. Összedolgozom a kecskasajtkrémmel, pisztáciával és a reszelt cheddarral is. Beleszórom a finomra aprított petrezselymet, enyhén borsozom. Só nem kell bele a bacon miatt.
A tölteléket a kettévágott, kimagozott tökbe töltöm. Meglocsolom a két felet 1-1 ek tejszínnel. Kisméretű hőálló tálba teszem, amiben épp elfér a két töltött fél. Aláöntök 1/3 dl vizet, lefedem alufóliával és 20 percig sütöm. Ezután leveszem a fóliát és újabb 20 percig sütöm, hogy szép piros legyen. Salátával tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -