Husi, krumpli, miegymás


A mai ebédet édesanyukámmal közösen főztük – egy titokzatos francia úrral a háttérben, aki az egyik receptet és az ehhez elengedhetetlen francia sajtot javasolta, adta. Az én fejemben már kezdett összeállni a húsos étel koncepciója, amikor kiderült, hogy anyukám pont így van a körettel. Ez valójában egytálételként is megállja a helyét például zöldsaláta kíséretében, de nem volt utolsó párja a padlizsános, citromos csirkének sem. Segített a hús körüli gondolatmenet befelyezésében, mert tudtam, hogy ez egy elég nehéz krumplis étel, így próbáltam a húsból valami könnyedebb, de ízvilágában dominánsabb ételt kerekíteni.
Inspiráció akadt bőven, hiszen igazi kényeztető napot tartottam ma: a délelőtt első felét konyhai eszköztáram bővítésével töltöttem (szigorúan csak a legszükségesebbek beszerzésére szorítkoztam természetesen) egy erre szakosodott boltban (ingyenreklám a Kátaynak), a hátralevő másfél órát pedig a Culinarisban, ahonnan mindig nagyon nehezmre esik elszabadulni és csak úgy merem betenni a lábam, ha előre meghatározom azt az összeghatárt, amit semmiképpen nem léphetek túl. Sikerült csodálatos kincsekkel megpakolva hazaérni és nekilátni az ebédnek, ami egy kicsit későn készült el, de beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Nagyon jól esett ez a nap!

Padlizsános, citromos csirkemell, tartiflette


Recept (4 személyre)

Padlizsános, citromos csirkemell

2 csirkemell filé
2 nagy padlizsán
2 nagy édeskömény
3 nagyobb fej lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
1/2 citrom karikákra, majd nyolcadokra vágva
1 ág friss rozmaring
2 tk só
frissen őrölt bors
4 ek olivaolaj
3 ek ízesített olaj (Fauchon Les jus cuisinés – Argumes Légumes Pot-au-Feu & Huile de fruits secs Vinaigre de citron)

A csirkemellet megmosom és feldarabolom (1 egész mellet 6-8 darabra). Az édesköményt megtisztítom (a külső héját, szárát leszedem, a zöldjét félreteszem, ez sajtkrém ízesítéséhez pl. kiváló), fél újjnyi karikákra vágom. A padlizsánt szintén megmosom, nagyobb kockákra vágom és 4 részletben, adagonként 1 ek olivaolajon megpirítom, jó ha egy kicsit összeesik. Mélyebb tepsibe teszem, ráteszem a húst, a felnegyedelt lilahagymákat, a kis háromszögekre vágott citromdarabokat, az összenyomott fokhagymagerezdeket, és az édeskömény karikákat. A rozmaringágról a leveleket leszedem és a tengeri sóval mozsárban egy kicsit megtöröm, rászóróm a többi hozzávalóra, az egészet borsozom és meglocsolom a titkos hozzávalóval, az ízesített olajjal (e nélkül is működik a recept, de bevallom sokat lendít rajta). Az egészet 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütöm, néha átforgatom, hogy a hús ne száradjon ki. Akkor jó, ha a padlizsán teljesen összeesett, vajpuha.

Tartiflette

1 kg krumpli
5 szelet bacon
1 fej vöröshagyma
1 dl tejszín
1 Reblochon sajt
olaj

A recept lelke a Reblochon sajt, amit néhány delicatesse boltban láttam már, most kaptuk, azért készült el ez az étel.

A vöröshagymát felszeletelem és egy kis olajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a feldarabolt bacont és megpirítom. Félreteszem. A krumplit vékony szeletkre vágom. Egy kivajazott hőálló (gratin) tálba teszem a hagymás bacon 1/3-át, befedem krumpliszeletekkel, kicsit sózom, ezt még kétszer megismétlem, a tetejére krumpli kerül. Leöntöm a tejszínnel – opcionálisan a tejszín fele helyett lehet hozzá 1 dl száraz fehérbort is adni – a tetejére pedig a sajt kerül. Ehhez a kerek Reblochont hosszában kettévágom és a belsejével lefelé a krumplira borítom. Így a sajt kérge pirosra pirul, a lágy sajt pedig beleolvad a krumpliba. 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sül. (A folyamatot gyorsítani lehet, ha a krumplit egy kicsit előfőzzük és utána szeleteljük fel, de így finomabb szerintem.)

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -